Dan za "bijeg iz grada"
277

Sarajevo i jutros "okovano" smogom dok je na Trebeviću sunčano

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Posljednjih sedmica Sarajevo se "budi" u smogu i magli, što govori da kvalitet zraka nije na zavidnom nivou. Međutim, dok je u gradu smog, na uzvišenjima je vedro i sunčano.

Kvalitet zraka u Sarajevu mjeri se na nekoliko lokacija, a trenutno je najzagađeniji na mjernoj stanici Ambasada SAD-a, na kojoj je zrak okarakterisan kao nezdrav. Na ovoj mjernoj stanici vrijednost čestica PM10 jutros je iznosila je 154, dok je na lokaciji Vijećnica indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 140, a na Otoci 137 i Ilidža 135.

Zagađen zrak, kakav je trenutno u Sarajevu, može pojačati simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Fizičke aktivnosti na otvorenom trebale bi izbjegavati osjetljive grupe, kao što su plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe.

Dok je u Sarajevu smog, na Trebeviću je osvanula još jedna sunčana nedjelja, a planina će vrviti posjetiocima odnosno građanima koji će pohrliti kako bi uživali u sunčanom danu.

Trebević je zimi prava oaza čistog zraka u koju Sarajlije najradije "bježe", da bi uživali u čistom zraku za koji su uskraćeni zbog problema sa smogom u glavnom gradu BiH.

Fotoreporter portala Klix.ba jutros je zabilježio nekoliko upečatljivih fotografija koje prikazuju Sarajevo ispod smoga, kao i plavetnilo iznad.