{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Historičari iz cijelog svijeta o Prvom svjetskom ratu

18.6.2014. u 23:35
2
80
Sarajevo: Historičari iz cijelog svijeta o Prvom svjetskom ratu
2
Sarajevo: Historičari iz cijelog svijeta o Prvom svjetskom ratu
Povodom obilježavanja sto godina od početka Prvog svjetskog rata, večeras je u Sarajevu otvorena četverodnevna međunarodna naučno-historijska konferencija „Mjesto Prvog svjetskog rata u evropskoj historiji“.
Više od 120 historičara iz cijelog svijeta učestvovat će na međunarodnoj konferenciji koju, uz pomoć evropskih historijskih instituta, organizira Institut za istoriju Sarajevo.

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorio bosanskohercegovački historičar, direktor Instituta za istoriju Husnija Kamberović. On je kazao da je konferencija organizirana s ciljem dijaloga o svim pitanjima koja su dovela do početka Prvog svjetskog rata.

Konferencija je dugo pripremana i nailazila je na brojne prepreke, a Kamberović kaže da su pritisci historičara iz Francuske i Srbije bili posebno razočaravajući jer su direktno bili uklljučeni u pokušaj da onemoguće organiziranje konferencije.

"Mi kao historičari imamo pravo otvoriti sva pitanja, te o njima argumentirano i slobodno razgovarati, kao što su i drugi slobodni da govore o toj nesreći", kazao je Kamberović.

Prisutne je pozdravio i rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić, te zahvalio na organiziranju konferencije.

Konferencija predstavlja veliki naučni skup na kojem će biti otvoren dijalog o svim aspektima Prvog svjetskog rata. Učesnici će razgovarati o posljedicama rata na preživjele, ne samo političkim, socijalnim i ekonomskim, već i psihičkim , te o mjestu i ulozi Prvog svjetskog rata u kulturi, medijima, književnosti i udžbenicima.

Osim Instituta za istoriju u Sarajevu, u organizaciji konferencije učestvuju i Institut za studije istočne i jugoistočne Evrope (Regensburg), Istraživački centar za humanističke nauke mađarske akademije nauka (Budimpešta), Institut za balkanske studije i trakologiju pri bugarskoj akademiji nauka (Sofija), Institut za nacionalnu istoriju (Skoplje), Institut za savremenu istoriju (Ljubljana), Hrvatski institut za povijest (Zagreb) i Centar za studije jugoistočne Evrope pri Univerzitetu u Gracu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: