Čvrste veze
6

Sarajevo domaćin konferencije povodom 155 godina konzulata Italije u BiH

Klix.ba
Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi
Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi
Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini 28. i 29. novembra u hotelu Holiday u Sarajevu organizuje konferenciju “Italija i BiH: Balkan i EU kroz stoljeća - 155 godina od otvaranja prvog Generalnog konzulata Italije u Sarajevu”.

Konferencija će kroz četiri panel diskusije obuhvatiti teme historije, politike, kulture i saradnje uz osvrte panelista iz Italije i Bosne i Hercegovine te predstavnika Evropske unije i partnerskih institucija.

Italijanske autoritete će predstavljati parlamentarna Komisija za vanjske i evropske poslove italijanskog Predstavničkog doma, uz prisustvo predsjednice Komisije Marte Grande, potpredsjednika Piera Fassina i gospodina Maurizija Lupija.

“Ako postoji neki aspekt koji je naročito upadljiv u odnosima između Italije i Bosne i Hercegovine kroz stoljeća, onda je to činjenica da su dvije zemlje koje nemaju zajedničku granicu rijetko bile tako čvrsto povezane historijskim i ljudskim vezama“, riječi su kojima je ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Nicola Minasi, započeo tekst koji sumira knjigu “Italija i Bosna i Hercegovina. 155 godina zajedničke historije“, štampanu povodom obilježavanja 155 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvaju zemalja.

Na panel diskusijama govorit će se o 155 godina zajedničke historije, ideji Evrope u Bosni i Hercegovini, mogućim modelima za Evropu i Balkan te slici Balkana i Evrope u medijima. Ovom prilikom ujedno će biti predstavljena i knjiga o bilateralnim odnosima.