BiH
96

Fondacija Mozaik domaćin Generalne skupštine Europskog centra fondacija

Klix.ba
Sarajevo će od 15. do 17. maja biti domaćin 25. generalne skupštine Europskog centra fondacija (EFC) koja će se istovremeno odvijati na lokacijama Hotela Europe, BKC-a i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Ovo će biti najveće okupljanje fondacija i filantropa iz Evrope i svijeta ove godine, a tema razgovora će biti "Promišljanje o Evropi: Solidarnost, civilno društvo i političko upravljanje", saopćeno je iz Fondacije Mozaik.

"Stotinu godina od atentata austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu, Evropa je ponovo u središtu političkih, ekonomskih i društvenih nemira. Tokom tri dana konferencije, razgovarat ćemo o načinima kako doprinijeti sprječavanju konflikata, pospješenju pomirenja i obezbjeđenju mirnije budućnosti za Evropu", istakao je Gerry Salole, izvršni director EFC-a.

Više od 500 ključnih ličnosti iz svijeta evropskih fondacija i šire razmatrat će različita pitanja uključujući društveni i ekonomski oporavak, zdravlje, okoliš, mlade, rodnu problematiku, obrazovanje, umjetnost i medije, kao važne segmente za izgradnju i održavanje stabilnosti i mira u društvu.

Konferencija se sastoji od tri plenarne sjednice, te 22 tematske paralelne sesije. Učesnici konferencije su jedni od najutjecajnijih govornika današnjice koji će pokušati dati odgovore na mnoga evropska pitanja.

Neki od govornika konferencije su Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske, Timothy Garton Ash, britanski historičar, autor i kritičar, te Yaroslav Hrytsak, ukrajinski historičar.

Učesnici konferencije će imati priliku da razmijene kontakte, i da se druže tokom nekih od neformalnih društvenih događanja. Također, učesnici će imati priliku da se upoznaju sa bosanskohercegovačkom kulturom i historijom kroz nekoliko organizovanih posjeta.