Otvaranje 1. marta
3.6k

Sarajevo dobilo prvu javnu podzemnu garažu s najvećim multifunkcionalnim trgom

M. N.
Foto: Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Na području sarajevske općine Stari Grad završena je izgradnja prve javne podzemne garaže s multifunkcionalnim popločanim trgom čija površina iznosi blizu 3.000 metara kvadratnih.

Radovi su počeli u martu ove godine, a nakon što budu završene procedure u vezi tehničkog prijema i izdavanja upotrebne dozvole, očekuje se i zvanično puštanje garaže u rad.

Garaža ima dvije podzemne etaže sa 155 parking mjesta, uključujući i najmoderniji elektro punjač za vozila koji će građani koristiti bez naknade. Ulaz i izlaz iz podzemne garaže je na semaforu kod Novog mosta Vijećnice. Iz Općine Stari Grad kazali su za Klix.ba kako cijena korištenja parking mjesta još nije utvrđena, ali da će nastojati da ona ne bude viša od dvije konvertibilne marke.

Kada je u pitanju trg, na predviđenim zelenim površinama zasađeno je ukrasno grmlje i sadnice japanske trešnje, te urađeno ozelenjivanje površina. Ovo je najveći trg u Kantonu Sarajevo.

Naziv još nije usaglašen, a prema riječima načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, prijedlog naziva usvajat će Općinsko vijeće, a potom se upućuje Skupštini KS.

"Nastojat ćemo da multifunkcionalni trg prekoputa Vijećnice nosi ime dostojno ove općine, grada i same lokacije na kojoj se nalazi", kazao je.

Načelnik ističe kako je siguran da će veoma brzo postati i najposjećeniji trg, te mjesto na kojem će se održavati svi značajni događaji za ovaj grad. Među sadržajima platoa je i bina koja će se montirati prema potrebi i za koju su prilikom gradnje osigurani svi priključci.

"Ovdje će se ubuduće održavati koncerti, festivali, predstave i drugi javni događaji. Osigurali smo da na trgu bude i igralište za najmlađe, a uskoro očekujemo isporuku mobilijara za njega", rekao je Hadžibajrić za Klix.ba.

Za sada nema planova o postavljanju ljetnih bašta na trgu, ali je ta mogućnost otvorena s ciljem obogaćivanja ponude, ukoliko bude potrebe.

Izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića jedan je od kapitalnih projekata Općine Stari Grad u ovoj godini čija je vrijednost skoro sedam miliona konvertibilnih maraka. Projekat se finansirao kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj. Njihove procjene su da će se kreditna sredstva otplaćivati prihodom od garaže i trga.

Sada se provode redovne procedure tehničkog prijema i izdavanja upotrebne dozvole.

"Predstavnici Saudijskog fonda za razvoj su početkom mjeseca bili u posjeti i izrazili želju da prisustvuju svečanom otvaranju. Tada smo se dogovorili da četiri projekta koja smo radili kreditnim sredstvima (podzemna garaža i trg, Dom zdravlja Stari Grad, sportska sala OŠ Edhem Mulabdić i administrativno sjedište Općine Stari Grad) ozvaničimo jednom ceremonijom na trgu koja će se prigodno održati na Dan nezavisnosti BiH 1. marta", rekao je Hadžibajrić.