Važan projekt
1.9k

Sarajevo dobilo prvi taxi servis za prijevoz osoba s invaliditetom

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uz saradnju s Udruženjem za zaštitu prava "Taxi 8" danas je u Sarajevu ozvaničilo početak poslovanja prvog taxi servisa za osobe s invaliditetom u Kantonu Sarajevo.

Pored promocije prvog taxi servisa za osobe s invaliditetom, upriličena je i promocija specijaliziranih vozila namijenjenih za prijevoz osoba s invaliditetom.

Nakon višegodišnje borbe za konačnu realizaciju ovakve ideje, iz Udruženja paraplegičara, kvadriplegičara i dječije paralize Kantona Sarajevo ističu kako su sretni i ponosni što su nakon osam godina ostvarili svoja osnovna prava.

"Danas sam sretna i ponosna što smo nakon osam godina ostvarili svoje pravo da se dostojanstveno vozimo kao osobe s invaliditetom. Zahvaljujući najviše našem rahmetli Jasminu Džemidžiću, koji se borio, ali nažalost nije dočekao ovaj dan da skupa s nama proslavi. Napokon smo dočekali da možemo izaći u grad kao i svi ostali građani našeg grada", rekla je zamjenica predsjednika udruženja Snježana Pađen.

Snježana Pađen (Foto: I. L./Klix.ba)
Snježana Pađen (Foto: I. L./Klix.ba)

Također, naglašava kako su osobe s invaliditetom do sada nailazile na brojne probleme.

"Osam godina se borimo, a kako smo se snalazili, mi najbolje znamo. Nijedan taxi nije htio da nas primi. Prolazili su prazni pored nas. Mi smo bili zatvoreni, nismo se mogli kretati, a ako negdje treba da idemo, trebali smo osigurati prijevoz dva ili tri dana unaprijed", pojašnjava Pađen.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača naglasio je kako je ovo prvi projekt ovakvog tipa u Kantonu Sarajevo.

"Želim se zahvaliti i taksi vozačima koji su vožnjom pozdravili ovaj događaj. Radi se o realizaciji projekta specijaliziranih taksi vozila, koji je prvi ovakvog tipa u Kantonu Sarajevo. Neosporno je da svi naši građani moraju imati jednak tretman. To je pitanje osnovnih ljudskih prava. Društvo u kojem živimo nažalost još uvijek ne pruža iste mogućnosti osobama s invaliditetom. To je porazna činjenica i moramo je mijenjati", rekao je Drljača.

Vesko Drljača (Foto: I. L./Klix.ba)
Vesko Drljača (Foto: I. L./Klix.ba)

On je također poručio kako očekuje da ovaj projekt u budućnosti dobije širu dimenziju.

"Podaci govore da 20 posto naših građana ima određeni invaliditet, a mnogi koriste ortopedska pomagala. Sama inicijativa, kao i osiguravanje vozila je jednan vid podrške kako bismo olakšali obavljanje redovnih aktivnosti. Ministarstvo je prepoznalo značaj ovog projekta. Ova vozila će u svakom momentu biti na usluzi za prijevoz osoba s invaliditetom. Vjerujemo da će ovaj projekt i dugoročno biti održiv", ističe ministar.

Predsjednik Udruženja "Taxi 8" Zijad Omerović poručio je kako je Sarajevo konačno dočekalo dan kada je ovakav projekt implementiran u praksi.

"Dočekali smo dan da Sarajevo prvi put ima taksi za osobe s invaliditetom. Puno mi je srce. Nakon osam godina smo dočekali ovaj dan u gradu gdje smo imali veliki broj civilnih žrtava rata", rekao je Omerović.

Zijad Omerović (Foto: I. L./Klix.ba)
Zijad Omerović (Foto: I. L./Klix.ba)

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Samir Suljagić je naglasio kako se nada da je ovakav projekt samo početak rješavanja problema osoba s invaliditetom.

"Svjedoci smo da je veliki broj građana s invaliditetom i da do sada nismo uspjeli osigurati najbolje uslove za život i pristup institucijama. Ovo je tek početak rješavanja problema osoba s invaliditetom i podizanje standarda u odnosu na ono što imamo danas", pojasnio je Suljagić.

Samir Suljagić (Foto: I. L./Klix.ba)
Samir Suljagić (Foto: I. L./Klix.ba)

Prilikom presijecanja vrpce, iz Federalnog ministarstva rada je također saopćeno kako je ministarstvo uz saradnju s Udruženjem "Taxi 8" za korisnike osiguralo i dva kupona u iznosu od 50 KM.