{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo dobija savremeni pročistač otpadnih voda, korito Bosne bit će čisto

F
20.6.2006. u 15:11
0
0
Sarajevo dobija savremeni pročistač otpadnih voda, korito Bosne bit će čisto
0
Sarajevo dobija savremeni pročistač otpadnih voda, korito Bosne  bit će čisto
U Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo danas je potpisan ugovor s izvođačem radova GP "Put" o izradi pročistača otpadnih voda s gradske deponije, a vrijednost radova je oko 1.330.000 KM.
Ovo je označeno kao izuzetno značajan ekološki projekt KS-a, prvi takve vrste na području Balkana, i veoma bitan za građane koji će imati čistiju vodu. Rok za realizaciju projekta je godinu dana, a insistira se da voda koja bude izlazila iz tog pročistača bude na nivou tekuće vode za piće.

Pojašnjena je i tehnologija rada i istaknuto da voda koja se procijedi kroz odlagalište, dolazi na pročistač, i nakon prolaska kroz određene uloške, izlazi čista voda.

Kapacitet je pet litara u sekundi. Sve iznad toga će biti podvrgnuto tzv. recirkulaciji vode. To je postupak u kome će se količina vode, iznad pet litara, vraćati u odlagalište i ponovo pročistiti. Time se poboljšava efikasnost rada postrojenja i smanujuje količina vode koja dolazi na pročistač. Stručnjaci procjenjuju da će, nakon ovih radova, korito Bosne biti ponovno lijepo i čisto.

Kako je istaknuto prilikom potpisivanja Ugovora, izgradnja postrojenja za pročišćavanje procjednih voda s deponije je posljednja faza u provođenju sarajevskog odlagališta u sanitarnu deponiju, u skladu s evropskim standardima. Realizacijom ovih aktivnosti spriječit će se zagađenje vodotoka i riješiti značajan ekološki problem Kantona Sarajevo.

Dokument nazvan Ugovor za izgradnju postrojenja s nabavkom i ugradnjom opreme za tretman procjednih voda sa sarajevskog odlagališta komunalnog otpada potpisali su ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi KS-a Zlatko Petrović, direktor Zavoda za izgradnju KS-a Besim Mehmedić kao naručilac i direktor GP "Put" kao izvođač radova Mustafa Česović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: