{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo dobija savremeni pročistač otpadnih voda, korito Bosne bit će čisto

F
20.6.2006. u 15:11
0
0
Sarajevo dobija savremeni pročistač otpadnih voda, korito Bosne bit će čisto
0
Sarajevo dobija savremeni pročistač otpadnih voda, korito Bosne  bit će čisto
U Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo danas je potpisan ugovor s izvođačem radova GP "Put" o izradi pročistača otpadnih voda s gradske deponije, a vrijednost radova je oko 1.330.000 KM.
Ovo je označeno kao izuzetno značajan ekološki projekt KS-a, prvi takve vrste na području Balkana, i veoma bitan za građane koji će imati čistiju vodu. Rok za realizaciju projekta je godinu dana, a insistira se da voda koja bude izlazila iz tog pročistača bude na nivou tekuće vode za piće.

Pojašnjena je i tehnologija rada i istaknuto da voda koja se procijedi kroz odlagalište, dolazi na pročistač, i nakon prolaska kroz određene uloške, izlazi čista voda.

Kapacitet je pet litara u sekundi. Sve iznad toga će biti podvrgnuto tzv. recirkulaciji vode. To je postupak u kome će se količina vode, iznad pet litara, vraćati u odlagalište i ponovo pročistiti. Time se poboljšava efikasnost rada postrojenja i smanujuje količina vode koja dolazi na pročistač. Stručnjaci procjenjuju da će, nakon ovih radova, korito Bosne biti ponovno lijepo i čisto.

Kako je istaknuto prilikom potpisivanja Ugovora, izgradnja postrojenja za pročišćavanje procjednih voda s deponije je posljednja faza u provođenju sarajevskog odlagališta u sanitarnu deponiju, u skladu s evropskim standardima. Realizacijom ovih aktivnosti spriječit će se zagađenje vodotoka i riješiti značajan ekološki problem Kantona Sarajevo.

Dokument nazvan Ugovor za izgradnju postrojenja s nabavkom i ugradnjom opreme za tretman procjednih voda sa sarajevskog odlagališta komunalnog otpada potpisali su ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi KS-a Zlatko Petrović, direktor Zavoda za izgradnju KS-a Besim Mehmedić kao naručilac i direktor GP "Put" kao izvođač radova Mustafa Česović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: