SHLBiH
0

FOTO / Sarajevo dobija klizalište u Ledenoj dvorani do oktobra

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Nakon konsultacija s experatima iz Finske, Savez hokeja na ledu BiH (SHLBiH) je nastavio aktivnosti na kompletiranju klizališta u Sarajevu, te kupio Chiller ''Daikin'', rashladni sistem koji je potreban za održavanje leda u dvorani.
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Sve aktivnosti se odvijaju pod motom zdravog života te imaju za cilj kontinuirani i profesionalni razvoj svih klizačkih sportova, obogaćenje ponude za djecu, omladinu i građane Sarajeva, a samim tim i poboljšanje kvaliteta života.

SHLBiH je do sada osigurao uz pomoć Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Svjetske hokejaške federacije (IIHF) specijalno vozilo za pripremu i obradu leda "zamboni" u vrijednosti od 80.000 eura i najmoderniju fleksibilnu ograda za klizalište kojoj pripada i specijalna pleksiglas zaštita koja se na nju postavlja, a čija je vrijednost 350.000 eura.

Generalni sekretar SHLBiH Siniša Matić smatra da će dvorana biti spremna za korištenje u septembru ili oktobru tekuće godine, te da će led biti održiv pet do osam mjeseci.

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
''Klizalište će omogućiti bavljenje rekreativnim klizanjem, umjetničkim klizanjem, brzim klizanjem na kratke staze, sinkronim klizanjem, curlingom i hokejom na ledu'', izjavio je Matić Feni.

Kanton Sarajevo je do sada osigurao sredstva u visini 300.000 KM namjenjenih rekonstrukciji Ledene dvorane Skenderija a planirano je za ovu godinu izdvojiti dodatnih 400.000 KM. Općina Centar Sarajevo je također osigurala dio sredstava za nabavu rashladne tehnike.

Realizacijom ovog projekta, omladina i građani Sarajeva dobit će trajnu ponudu u vidu stalno raspoloživog klizališta kako i dolikuje jednom Olimpijskom gradu.