Najavljeno poboljšanje
275

Sarajevo danas najzagađeniji glavni grad na svijetu, preporučuje se ostanak u kući

A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prema podacima mjernih stanica u Sarajevu, glavni grad BiH je danas najzagađeniji glavni grad na svijetu, gdje je kvaliteta zraka ocijenjena kao veoma nezdrava po zdravlje ljudi.

Kako je izmjereno u 14:30 sati, na području oko Ambasade Sjedinjenih Američkih Država indeks onečišćenja zraka iznosio je 287, dok je mjerna stanica na Skenderiji izmjerila 388 AQI i na tom području zrak se smatra opasnim.

Ove vrijednosti dovoljno su visoke da će posljedice po disanje osjetiti svi građani, a ne samo oni s osjetljivim disajnim putevima. Prema agenciji AirVisual koja sakuplja podatke o zagađenju zraka, u ovakvim situacijama preporučuje se izbjegavanje aktivnosti i ostanak u kući.

Stanice kod Vijećnice i na Bjelavama izmjerile su u 14:30 sati vrijednosti od 111, odnosno 141 AQI i ti parametri zapravo znače da je zrak nezdrav samo za osjetljive kategorije stanovništva.

Nezdrav zrak je i na otoci gdje je na stanici izmjereno 166 AQI.

Trenutni prosjek izmjeren sa svih stanica u Sarajevu je 227 što znači da je riječ o veoma nezdravom zraku.

Sarajevo prvi na listi najzagađenijih gradova svijeta (Screenshot: AirVisual)
Sarajevo prvi na listi najzagađenijih gradova svijeta (Screenshot: AirVisual)

Iz Vlade KS su naveli kako stanje kvalitete zraka nije ujednačeno u Sarajevu i da pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari bilježe prekoračenje dozvoljenih vrijednosti za PM10 čestice.

"Iako je promjenom meteoroloških uslova temperaturna inverzija nestala, ovakvo neujednačeno stanje kvaliteta zraka je nastalo jer nije bilo jačeg vjetra niti intenzivnijih padavina koje bi značajnije smanjile akumulirane zagađujuće materije iz atmosfere iznad sarajevske kotline. Ipak, zadržavanje sličnih vremenskih uslova danas i sutra trebao bi imati jači efekt na smanjenje koncentracija zagađujućih materija u zraku. Slaba kiša bi trebala nastaviti padati, dok je u srijedu moguć i nešto jači vjetar koji bi mogao doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka", naveli su iz Vlade KS.

Iz Vlade KS su naveli kako ostaje na snazi "pripravnost" i da treba primjenjivati sve mjere predviđene u okviru ove epizode.

"Zbog svega ovoga iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju stanovništvu, kako rizičnim grupama tako i zdravoj populaciji, da svoje kretanje i boravak na otvorenom svedu na minimum te da koliko im to mogućnosti dozvoljavaju borave na čistom zraku na obližnjim planinama. Pri svakom eventualno neizbježnom boravku na otvorenom da koriste zaštitne maske, kako bi bar djelimično ublažili štetni utjecaj lebdećih čestica i čađi na svoje zdravlje. Sugerišu i smanjenje provjetravanja prostorija do promjene vremenskih prilika. Potcrtavaju da se ne preporučuje vježbanje i trčanje na otvorenom, jer se na taj način usljed dubokog disanja veće količine zračnih polutanata unose u pluća", istakli su iz Vlade KS.

Još jednom su podsjetili hronične bolesnike sa plućnim i srčanim oboljenjima da redovno koriste svoju terapiju i da se u slučaju pogoršanja osnovne bolesti obavezno blagovremeno jave ordinirajućem ljekaru.