BiH
0

Sarajevo centar susreta žena: Počeo 8. Festival ženske umjetnosti PitchWise

Piše: M. B.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Festival ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise održava se po osmi put u Sarajevu. Pod pod motm "Svi ti feminizmi" festival je ove godine okupio 150 učesnika i više od 50 umjetnica iz regije i Evrope.

"Festival je nastao iz potrebe da zauzmemo napušten i zanemaren prostor i da ga transformišemo u mjesto susreta društveno angažovanih umjetnica, teoretičarki, aktivistica i feministkinja. Svake godine ima sve više odjeka jer smo prepoznatljivije i trudimo se da pružimo program koji će promovisati žensku angažovanu umjetnost, a privući što više publike. Situacija u BiH je i dalje loša i mi bismo željele, a to nam je i cilj, da svake godine bude što više zainteresovanih umjetnica i publike, te se zato trudimo da program bude obiman kako bi svako mogao pronaći nešto za sebe", rekla je Vedrana Frašto, PR Fondacije CURE koja je organizator festivala.

Ovogodišnji fokus festivala koji se održava od 12. do 15. septembra je na dvije centralne teme: 1. Proces razvitka i forme u kojima se feminizmi pojavljuju, društvena stvarnost u kojoj djeluju, teme kojima se bave te proturječja feminizma; 2. Otkrivanje (ne)specifičnosti ženske umjetničke prakse unutar muško dominantnih heteronormativnih binarnih prostora.

Festival je otvoren u galeriji Mak predstavljanjem puotpisne poezije Maje Klarić "Qunta Pitanga" i izložbom fotografije njene pokojne sestre Dijane koja je preminula prije šest mjeseci.

"Ovo je odlomak iz nove zbirke poezije koju sam napisala u Brazilu prošle godine. Prva knjiga je izašla prošle godine i u njoj su motivi iz Evrope, a u ovoj s juga. Putovanja inspirišu poeziju, a poezija vodi ka novim putovanjima i kada sam otkrila da mogu oboje kombinirati, možda ne živjeti u materijalnom smislu nego da me to ispunjava, počela sam tako žvijeti posljednjih pet-šest godina", rekla je Maja.

Fotografije je radila njena pokojna sestra Dijana u Australiji prošle godine.

"Ona nije tu tijelom, ali duhom jeste i nas dvije nastvljamo putovati fotografijama i poezijom koje su igrom slučaja nastale u isto vrijeme ali na različitim mjestima", dodala je Maja.

Fstival se ove godine održava na sljedećim lokacijama: Galerija Mak, Art kino Kriterion, Centar za sport i rekreaciju FIS, ljetno kino Metalac, hotel Saraj, prostorije Re:fromacije i Udruženje altruista "Svjetlo", te Shatro Art Gallery Caffe.

Učestvuju umjetnice iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Švedske, Švicarske, te drugih evropskih zemalja.

Osim izložbi planirane su i radionice, predavanja, projekcije filmova predstave, performansi, te mnogo zabava i koncerata.

Festival će biti zatvoren 15. septembra predavanjem Dine Zakaria Mohamed Wahba, Doe Abdelaal Mohamed Abdelaal Mostafa i Khouloude Mahdhaoui o temi "Uloga i položaj žena u zemljama trećeg svijeta".