Kultura
1

Novi film Jasmile Žbanić premijerno na festivalu u Zagrebu

FENA
Kym Vercoe i Jasmila Žbanić
Kym Vercoe i Jasmila Žbanić
U sklopu filmskog dijela sedmog Vox Feminae Festivala, u zagrebačkom kinu Europa 17. novembra premijerno će se prikazati novi film rediteljice Jasmile Žbanić "Za one koji ne mogu da govore", utemeljen na istinitoj priči o Kym Vercoe koja u filmu glumi sebe, a čiji se život promijenio nakon posjeta Bosni i Hercegovini.

Ta australska turistkinja posjetila je Višegrad u potrazi za slavnim mostom o kojemu je čitala u knjizi "Na Drini ćuprija" Ive Andrića, ne znajući za sve što se u tom gradu događalo tokom rata. Vidjevši da nema tragova rušenja i spomen obilježja, ona je pomislila kako je grad izbjegao destrukciju, no nije znala da je tamo 1992. bilo ubijeno 1.757 ljudi, ističe se u najavi premijere.

Film je spomen "za one koji ne mogu da govore", što je citat Ive Andrića, odnosno za žene kojima spomenik nikada nije podignut, ali i priča o ženi koja se pita što se može napraviti kada se čini da su sve opcije potrošene.

Poslije projekcije uslijedit će diskusija "Pravda za one koje ne mogu da govore", razgovor s Jasmilom Žbanić i predstavljanje Inicijative za ženski sud - feministički pristup pravdi. Diskusiju će moderirati Rada Borić iz Centra za ženske studije.

Nakon prošlogodišnjeg slavljenja ženske snage kroz superheroine, ovogodišnji Vox Feminae Festival, koji će se održati od 14. do 19. novembra na brojnim lokacijama u središtu Zagreba, posvećen je mučenicama.

Autorica ovogodišnjeg festivalskog vizuala je akademska animatorica i ilustratorica Tea Stražičić, čiji rad je odabran na konkurs za izradu vizuelnog rješenja na temu mučenice. Zadatak je bio temi mučenice pristupiti kroz povijesno i društveno naslijeđe, i više ili manje uspješne pokušaje odmicanja savremene žene iz te uloge.

Tu temu istražit će i izložba Milijane Babić "Tražim posao", koja će biti postavljena u Galeriji Nova, te knjiga Želimira Periša "Mučenice", koja će se na dan otvaranja festivala predstaviti zagrebačkoj publici.

Vox Feminae i ove godine promiče stvaralaštvo žena i problematizira pitanja roda kroz međunarodni filmski program, promocije knjiga, izložbe, prezentacije, diskusije i nastupe muzičarki i DJ-ica. U fokusu festivala je propitivanje feminističkih teorija i praksi, te načina na koji se međusobno isprepliću, podržavaju, uključuju i poništavaju.

Kroz panel diskusije predstavit će se i suočiti dvadesetak inicijativa, djela i projekata iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Švedske, a filmski program će obuhvatiti i 18 srednjometražnih te dugometražnih filmova, od kojih je pet naslova iz recentne produkcije, dok su ostali dio francuske i američke kinoteke ženskog stvaralaštva.

Festival će se održavati u kinu "Europa", Galeriji Nova, Kulturno informativnom centru KIC, Prostoru Do, Knjižnici Bogdana Ogrizovića, književnom klubu Booksa i klubu Funk.

Organizator festivala je neprofitna udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona, koja se bavi promicanjem angažiranih i kreativnih praksi žena na području umjetnosti, kulture, medija, civilnog društva i društveno odgovornog poduzetništva.