|

'Sarajevo 202' na talasima Federalnog radija

'Sarajevo 202' na talasima Federalnog radija
0
S
Sarajevo-x.com
8.12.2009. u 16:15
23
komentara
0

dijeljenja
'Sarajevo 202' na talasima Federalnog radija
Nakon vijesti o gašenju sarajevskog Radija 202, saopštenjem za javnost oglasila se Federalna televizija, navodeći svoju namjeru da učini ono što je u njenoj moći kako bi zaštitila kultni radio.
Iz RTVFBiH podsjećaju na Zakon o Javnom RTV sistemu BiH, koji propisuje da na području BiH Regulatorna agencija za komunikacije dodjeljuje javnim RTV servisima frekvencije i to za cijelu državu jednu TV i dvije radijske stanice, a za područje entiteta po jednu radijsku i jednu TV stanicu. Kako entitetski zakoni moraju biti usklađeni sa državnim, tako je Parlament Federacije BiH usvojio zakon u kojem član 9 stav 2 jasno navodi da RTVFBiH ostvaruje svoju djelatnost u proizvodnji i emitiranju programa na jednom radijskom i jednom televizijskom kanalu.

Dobijanjem dozvole javni emiteri obavezni su se pridržavati zakona i primjene propisa. Ova dozvola izdaje se na period od pet godina i vrijedi za sva tri javna servisa BiH.

"Jedino što rukovodstvu RTVFBiH u ovom momentu preostaje, a kako ne bismo došli u koliziju sa zakonom, jeste da zadrži programski sadržaj pod nazivom 'Sarajevo 202', a koji bi se emitirao na frekvenciji Federalnog radija i kako bi se tako barem sačuvao duh i kulurološko-socijološki kontinuitet radija 'Sarajevo 202'", stoji u saopštenju za javnost. "Istovremeno, rukovodstvo RTVFBiH pokrenut će inicijativu kod gradskih i kantonalnih vlasti da preuzmu ovu stanicu i tako je svi zajedno pokušamo zaštititi, jer mislimo kako je ova stanica stvarna vrijednost ovog grada i ove države."
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...