BiH
2

Saradnici lista "Svjetlo riječi" podržali smijenjenog urednika Dragu Bojića

FENA
Drago Bojić
Drago Bojić
Povodom smjene glavnog urednika franjevačke revije "Svjetlo riječi" fra Drage Bojića u prvoj godini njegovog mandata i u tridesetoj jubilarnoj godišnjici revije, 50 dugogodišnjih saradnika tog časopisa uputilo je pismo provincijalu Bosne Srebrene fra Lovri Gavranu i Uredničkom vijeću Franjevačkog medijskog centra koji je izdavač.

U pismu se naglašava da, iako je "Svjetlo riječi" prošlo razne historijske lomove i izazove vlastite sudbine, njegov kontinuitet nikada nije bio doveden u pitanje.

Ocjenjuje se da je nepravedna smjena fra Drage Bojića dovela u pitanje "Svjetlo riječi" kakvo je do danas postojalo.

"Protivimo se odluci o smjeni fra Drage Bojića s mjesta glavnog urednika jer je neetična, nekršćanska i protivna načelu dobrog upravljanja. U znak neslaganja do daljnjega prekidamo svaku saradnju s redakcijom "Svjetla riječi". Ne možemo prihvatiti smjenu urednika koji predano, kreativno i vrlo odgovorno ostvaruje uređivačku politiku koja predstavlja stvaralački kontinuitet najboljega što je dala franjevačka zajednica Bosne Srebrene u posljednjih teških trideset godina", kaže se u pismu.

Ocjenjuje se da je kao takvo "Svjetlo riječi" davno prešlo granicu usko vjerskog časopisa i postalo javno dobro svekolike javnosti razdrte i pogažene BiH te susretište svih ljudi dobre volje, kao i brojnih čitatelja izvan BiH.

Dodaje se da je ujedno na savremen način afirmiralo Bosnu Srebrenu te pribavilo nemjerljiv doprinos njezinu poslanju, dostojan ujačke tradicije, ali i postalo simbolom dijaloga u BiH.

"U tom pogledu odluka o smjeni glavnog urednika nije samo pitanje unutarnjih odnosa u franjevačkoj zajednici ili pitanje povrede nas urednika i saradnika, nego rušilački čin protiv humanizacije javnog prostora u BiH", dodaje se dalje u pismu.

Potpisnici pisma naglašavaju da ne mogu prihvatiti rigidan čin odmazde prema fra Dragi Bojiću samo zato što je zadržao pravo na vlastitu savjest, koju niko nikome i nikada ne smije i nema pravo oduzeti.

"Stoga predlažemo da ponovo razmotrite svoju odluku te da s obzirom na očite razlike u našim gledištima organiziramo javni razgovor na kojem bismo razmotrili razloge odluke koja je dovela u pitanje opstanak "Svjetla riječi"", navode potpisnici i dodaju da će u suprotnom tražiti podršku šire javnosti i internacionaliziranje njihovog zahtjeva.