BiH
0

Saračević: Zahtjevi policije su opravdani, ali nisu realni u ovom momentu

FENA
O generalnom štrajku policije Unsko-sanskog kantona (USK) govorilo se na danas održanoj konferenciji za novinare u Bihaću, kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade Kantona i kantonalnog Sindikata policije.

Predsjednik Sindikata policije USK-a Mahmut Alagić kazao je da oni traže isplatu svih neisplaćenih naknada, koje nemaju karakter plaće iz prošle i ove godine, jer nije ispoštovan sporazum, koji je Vlada potpisala sa Sindikatom o isplati triju naknada za topli obrok i 12 za prijevoz iz 2014.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova USK-a Izudin Saračević i Senad Kljajić pozvali su policajce u štrajku na opće razumijevanje za tešku finansijsku situaciju u kojoj se Kanton nalazi, te istakli da zahtjevi policije jesu opravdani, ali nisu realni u ovom momentu.

  • Za petak je zakazana sjednica Skupštine USK-a, koja bi trebala dati saglasnost na kratkoročno kreditno zaduženje od sedam miliona KM, od kojih ćemo isplatiti naknade za topli obrok i putne troškove svim budžetskim korisnicima za prošlu godinu - kazao je premijer Saračević.

Ministar Kljajić dodao je da je to maksimum, koji Vlada u ovom momentu može učiniti, te da u narednom periodu treba shvatiti da se mora razgovarati i tražiti rješenja mirnim putem, koja će odgovarati objema stranama.

  • Sigurnost građana i imovine nije upitna i nema alternativu. Uprkos nastalim problemima građani neće trpjeti u ovom narednom periodu, jer će usluge prema njima biti pružane u onom dijelu, koji obezbjeđuje minimalno funkcioniranje - dodao je on.