SDA se ograđuje
0

"Saopćenje Vlade KS o vjeronauci je obmana javnosti"

FENA
Ministri u Vladi Kantona Sarajevo i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo iz Stranke demokratske akcije (SDA) ogradili su se od saopćenja Vlade KS-a u kojem stoji da nikada nije postojao plan ili namjera da se ukine predmet "Vjeronauka" te da su sve odluke i instrukcije Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo donesene u skladu i duhu zakona KS i BiH te da bi bio uveden red i ukinuta dugogodišnja neuređenost u ovoj oblasti.

Ovo je zaključeno sinoć na vanrednom sastanku ministara u Vladi KS i zastupnika u Skupštini KS iz reda SDA s predsjednikom Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

"Ministri u Vladi KS iz reda SDA odbacuju data saopćenja kao obmanjivanje javnosti jer ne odražavaju usaglašene stavove s Kolegija Vlade i kao takvi ozbiljno urušavaju proklamovane principe partnerstva", rečeno je u saopćenju iz SDA.

Zahtijevaju hitno izjašnjenje premijera KS-a Fikreta Musića o ovom stavu Vlade kojim se, kako je navedeno, dezavuira javnost, a shodno kojem će se odrediti pravci eventualno daljeg djelovanja partnera u vlasti.

Naime, kako ističu u SDA, na Kolegiju je dogovorena korekcija stava ministra u smislu da ocjena iz predmeta vjeronauka ulazi u prosjek ocjena kao što je to bilo i do sada te da će se izvršiti korekcije zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u smislu preciznijeg definiranja ove oblasti.

"Ministri u Vladi KS s nevjericom su primili saopćenje Vlade KS koje ne odražava dogovor Kolegija Vlade KS, te s razlogom traže pojašnjenje iz SDP-a, a prije svih premijera Musića kakve su namjere partnera u budućnosti kad kršeći dogovore zbunjuje javnost", rečeno je na kraju saopćenja Službe za odnose s javnošću Kantonalnog odbora SDA.