BiH
0

Saopćenje Delegacije Evropske komisije povodom Dana Evrope

FENA
Evropska unija slavi 9. maja kao Dan Evrope, odnosno godišnjicu Deklaracije iz 1950. godine čiji je tvorac Robert Šuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, koji je predložio novi oblik političkog uređenja Evrope.

U saopćenju iz Delegacije Evropske komisije u BiH upućenog tim povodom se kaže da je uspjeh tog evropskog projekta bio zaista sjajan u nekoliko posljednjih desetljeća - u oblasti mira, stabilnosti, sigurnosti, napretka i kvalitetnijeg života za sve građane Evropske unije.

Od šest zemalja osnivača, Evropska unija se prosirila na 25 članica a uskoro će ih biti 27. Historija evropske integracije pokazuje da je produbljenje išlo paralelno s proširenjem.

I tako može ponovo. Proširenje Evropske unije nije ugrozilo proces integracije, naprotiv, bio je njegova pogonska snaga.

Posljednje širenje Evropske unije na centralnu i istočnu Evropu, zajedno s Kiprom i Maltom, predstavlja uspjeh i politički i ekonomski.

Proširenje je bio i ostaje pravi instrument za prevazilaženje političkih prepreka: mirno ujedinjenje Evrope zasnovano na demokratiji i vladavini prava. Osim toga, proširenje predstavlja i ogromnu ekonomsku perspektivu za Evropu.

Svakog trenutka treba da se donesu odluke za članstvo Bugarske i Rumunije. Politika proširenja inspirira provođenje reformi u svim zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima: Hrvatska, Turska, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora, uključujuci Kosovo. Perspektiva članstva u Evropskoj uniji pomaže ovim zemljama da se pretvore u moderne, funkcionalne demokratske države s prosperitetnim tržišnim ekonomijama.

Tokom zadnjih 12 mjeseci, sve balkanske zemlje i Turska su korak bliže Evropskoj uniji. Dobrobit od približavanja Evropskoj uniji ne dolazi samo na kraju procesa kada se zemlja konačno priključi Uniji, nego i tokom samog procesa.

Pošto je Evropska unija zajednica vrijednosti ona zastupa svoje principe i zalaže se za ove zemlje. Zemlje moraju ispuniti vrlo jasne i striktne uvjete na svom putu ka evropskim integracijama - a Evropska komisija ima dobro uspostavljen sistem procjene koliko zemlje ispunjavaju te uvjete.

Ovi uvjeti zahtijevaju temeljite reforme u institucijama zemlje potencijalne članice Evropske unije. Zalaganje i podrška Evropske unije pomažu zemljama da se suoče sa svim zadacima koje donosi evropski program. Svaka zemlja će se postepeno pomjerati ka Evropskoj uniji dok svi uvjeti ne budu ispunjeni.

Potrebno je da se uradi jako puno posla i provedu neophodne reforme prije nego je zemlja spremna za priključenje Evropskoj uniji i to će trajati neko vrijeme za neke zemlje. Evropska unija će se držati svojih obećanja, a zemlja koja teži članstvu treba da ispuni sve neophodne preduvjete za pridruživanje, kaže se u saopćenju Delegacije Evropske komisije povodom Dana Evrope.