BiH
63

Saobraćaj otežan i usporen, i u narednim danima oblačno sa snijegom i kišom

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zbog snijega koji je noćas padao, saobraća se otežano i usporeno. Preko planinskih prevoja iz BIHAMK-a upozoravaju na ugaženi snijeg ili led na kolovozu.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se upotreba lanaca. Budući da u jugozapadnoj Bosni dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, iz BIHAMK-a apeluju na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, podsjećajući da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

Zbog pomjeranja terena, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 Sarajevo tranzit. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren kroz grad Sarajevo.

Zbog izvođenja radova potpuno je obustavljen saobraćaj na petlji Blatuša u Zenici. Putnička vozila i vozila do 7,5 tona koriste petlju Radakovo, dok teretna vozila preko 7,5 tona koja dolaze iz pravca Sarajeva i Travnika koriste petlju Lašva.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajaju se magistralni putevi: M-17 Zenica-Žepče, M-16.2 Prozor-Jablanica, M-4.2 Bihać-Cazin i M-16 Jajce-Banja Luka, kao i puteve na širem području Mostara (sjeverni i južni ulaz u grad i saobraćajnice u gradu).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj, na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je prijevoz za vozila preko 7.5 tona.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme, sa snijegom na planinama. U Bosni u nizinama uglavnom kiša, a u jutarnjim satima ponegdje će padati susnježica ili snijeg. U nižim područjima Hercegovine će padati kiša.

Padavine nisu obilne, a poslijepodne se očekuje njihov prestanak. Vjetar u sjevernim područjima slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U ostalim dijelovima zemlje umjereno i jako jugo koje će poslije podne oslabiti. Najviša dnevna temperatura zraka će iznositi između 1 i 7°C, na istoku Bosne do 10°C, a na jugu zemlje do 14°C.

U narednim danima nas također očekuje oblačno vrijeme, bez obilnih padavina, a slijede podaci Federalnog meteorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.

U ponedjeljak, 23.11.2015. u Bosni i Hercegovini se očekuju nove padavine sa juga. U nizinama kiša, a u višim područjima snijeg. Padavine nisu obilne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između – 2 i 2°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

U utorak, 24.11.2015. se u nizinama uglavnom očekuje kiša, u Bosni ponegdje i susnježica, a u višim područjima snijeg. Padavine nisu obilne. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između –2 i 3°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 2 i 6°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C.

U srijedu, 25.11.2015. u Bosni i Hercegovini također oblačno, na jugu zemlje kiša. U ostalim područjima se očekuje susnježica i snijeg. Više padavina se očekuje u istočnim dijelovima zemlje. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između –3 i 2°C, na jugu zemlje od 3 do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 4°C, na jugu zemlje od 5 do 10°C.