BiH
0

Saobraćaj najveći zagađivač zraka u Kantonu Sarajevo

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Registar emisija u zrak za područje Kantona Sarajevo sa pregledom izvora zagađenja prezentiran je danas u Kantonu Sarajevo.

"Registar je pokazao da je saobraćaj i dalje najveći izvor zagađenja zraka, dok je novina da su mala stambena ložišta postala dominantni zagađivači kada je u pitanju emisija sumpordioksida, što ukazuje na sve intenzivniju upotrebu uglja lošijeg kvaliteta za zagrijavanje umjesto prirodnog gasa čija je cijena visoka", naglasila je Zijada Krvavac, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša Kantona Sarajevo.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abid Jusić istakao je da je Registar osnovni i najznačajniji strateški instrument za očuvanje kvaliteta zraka, jer se jedino uz pomoć njega mogu utvrđivati mjere za smanjenje štetnih emisija, te pouzdano planirati mreža automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka, kao i razvoj i određivanje lokacija za industrijska postrojenja.

Riječ je o prvom Registru, odnosno katastru, ove vrste urađenom u poslijeratnom periodu u Bosni i Hercegovinu, što je obezbijedilo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS putem Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR) iz Sarajeva.

Izrada Registra trajala je sedam mjeseci, a finansiralo ju je resorno ministarstvo sredstvima u iznosu od 115.000 KM, saopćila je Press služba KS-a.