BiH
2

Sanski most: Klanjana džuma namaz na Fatihovoj musalli

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Najpoznatiji je historijski i spomenik kulture u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta Musalla sultana Mehmeda Fatiha II, koja potiče iz 15. stoljeća i u svom izvornom obliku jedina je sačuvana na Balkanu.

Prema narodnim predanjima, na ovom je mjestu u julu 1463. godine džumu namaz klanjao sultan el Fatih, što je označilo dolazak islama na ovo područje. Bošnjaci Sanskog Mosta vjerno su sačuvali uspomenu na Fatiha i njegove askere, klanjajući svake godine prvu džumu u julu mjesecu na njegovoj musalli.

Tako je bilo i danas, gdje je džumu klanjao veliki broj posjetilaca iz cijelog Unsko-sanskog kantona (USK), ali i Bosne i Hercegovine, a predvodio ju je izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Bio je to centralni događaj višednevne kulturno-vjerske manifestacije "Musalla 2012.", koja se u ovom džematu održava svake godine. Okupljenim posjetiocima obratili su se direktor ovogodišnje manifestacije i glavni sanski imam Husein ef. Kovačević i načelnik Općine Sanski Most Mustafa Avdagić.

Potom je uslijedilo obraćanje profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu Zenica hafiza Halila Mehtića i direktora Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) Zulkufa Oruča. Oni su istaknuli da ova manifestacija ima veliki značaj, koji nadilazi okvire lokalne zajednice.

S obzirom na to da njeguje duh tolerancije, suživota i opće kulture života, ona je važna kako za Sanski Most, tako i za cijeli USK, odnosno BiH. Ovogodišnja manifestacija obilovala je kulturnim, vjerskim i sportskim sadržajima, među kojima je pažnju prisutnih najviše privukao defile konjanika i bajraka sanskih džemata.