Turistička zajednica TK-a
0

Sanjkajte, grudvajte se, kližite i zaboravite na stres!

Sarajevo-x.com
Snježne padavine obradovale su ovih dana mnoge ljubitelje zimskih sportova i uživalaca svježeg zraka u prirodnom ambijentu. Prema najavama meteorologa snijega će biti i narednih dana, stoga slobodne trenutke provedite na nekom od atraktivnih izletišta na području Tuzlanskog kantona.

Odlučili ste ove zime uštedjeti koju marku ili vam je jednostavno dosta tolike „prašine“ koja se diže oko odlazaka na skijanje pa želite zimski mir ostaviti za neki od sportova kojima ćete se moći posvetiti u privatnosti svoje porodice i prijatelja. Turistička zajednica Tuzlanskog kantona preporučuje nekoliko sportova za zimsku rekreaciju, a na koje nećete morati spiskati gomile novca ili ići na neke udaljene destinacije kako bi uživali u zimskim blagodatima.

Za početak posjetite planinu Konjuh i Ski-centar Karaula u Kladnju, koji tokom zimske turističke sezone posjeti na hiljade izletnika. Ski-centar nalazi se 800 metara od centra Kladnja, kapaciteta 1.200 skijaša u satu sa skijaškom stazom dužine 1.100 metara koja posjetiocima nudi mogućnost za dobru rekreaciju i zabavu. Ukoliko nemate skijašku opremu, predlažemo sanjke koje su čista zimska klasika! I ne morate biti dijete da biste uživali. Osim što će vam koristiti pješačenje kroz snijeg dok se popnete na stazu, od pogleda na predjele Konjuha, svježeg zraka na kojem ćete provesti vrijeme i užitka kojem ćete se prepustiti kad se sjurite sa saonicama, ovaj će vam zimski užitak pomoći da bukvalno izbrišete stres, napunite baterije, i osjećate se opušteno i razigrano.

Vjerujemo da će u narednih nekoliko dana, obzirom na vremenske prilike na Ski - centru Karaula uživati rekordan broj posjetilaca.

Planina Konjuh oduvijek je bila popularna turistička destinacija na području Tuzlanskog kantona, posebno kada je u pitanju zimski turizam. Osim Ski - centra za obilazak i uživanje na čistom planinskom zraku predlažemo još nekoliko atraktivnih destinacija na ovoj planini.

Duboko u planini Konjuh smješteno je poznato izletište „Zlača“ i istoimeni hotel. Zlača se nalazi 12 kilometara od Banovića i jedna je od omiljenih destinacija za porodični ili romantični odmor građana Tuzlanskog kantona. Šetanje, uživanje u zimskim sportovima, samo su neke od aktivnosti koje će vas u ove hladne dane zabaviti na Zlači. Obzirom da na Zlači nema prometa automobila, savjetujemo da tenisice zamijenite zimskim čizmama za snijeg, dobro se odjenite i krenite u trčanje po snijegu! Ovo će osim za vašu kondiciju biti odlična vježba za noge jer snijeg pruža otpor poput utega, otežava vam kretanje te tako ulažete više truda.

Ako ste pak za varijantu planinarenja po snijegu, posebno će vas oduševiti Zobik koji se nalazi na osamljenom mjestu, a od hotela Zlača udaljen je oko pet kilometara. Na Zobiku postoji planinarski dom koji ima smještajni kapacitet od dvadesetak ležaja. Ovo je inače najdraža stanica za planinare, tu se nalazi i nekoliko stolova i klupa, kao i roštilj, drva i ugalj, i sav pribor za pripremu čaja ili nekog drugog toplog napitka.

Za one koji nisu u mogućnosti da odu iz Tuzle ne znači da ne mogu uživati u zimskoj idili u gradu. Atraktivna destinacija za ove vremenski prilike je šetalište Slana Banja koje nudi mogućnost za sanjkanje i igranje na snijegu. Ukoliko više niste dijete i izgubili ste većinu od djetinje razigranosti, „grudvanje“ kao rekreacija vratit će vam veselje u život i osmjeh na lice, a neće škoditi ni ako date mašti na volju i sa društvom ili djecom napravite Snješka Bijelića. Na Slanoj Banji nalazi se i klizalište. Klizanje je inače izuzetno zdrava rekreacija, a ono što je važno istaći je da djeca koja se aktivno bave klizanjem rijetko imaju problema sa bolestima respiratornih organa i alergijama. Zanimljivo je i to da se djeca, koje se bave ovim sportom, rijetko prehlade u toku zime. Sportsko klizanje još je jedna od disciplina sa klizaljkama na nogama, a pomaže održavanju kondicije. Iskušali ste rolanje, dobro vam ide? Sada možete tlo zamijeniti ledom i krenuti u utrku.

Naravno, još jedan "sport“ kojim se možete baviti nakon svih ovih sportova kad ste smrznuti i crvenih noseva je ispijanje toplih napitaka i grijanje uz roštilj na nekoj od destinacija po Vašoj želji, a ima ih sasvim dovoljno kako na području Općine Tuzla tako i na Tuzlanskom kantonu.