Nadležnost FUP-a
336

Sanja Vlaisavljević dobila privremenu policijsku zaštitu nakon što je prijavila da dobija prijetnje

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević je prema informacijama Klix.ba prijavila Federalnoj upravi policije (FUP) da dobija prijetnje zbog čega joj je određena privremena zaštita.

Vlaisavljević je prijavila da joj je ugrožena sigurnost, a što je FUP dužan da provjeri, odnosno da utvrdi osnovanost za postojanje opasnosti i dodjeljivanje zaštite.

U skladu s tim, ona je od FUP-a dobila osiguranje na određeno vrijeme kao redovnu proceduru u slučaju sličnih prijava, a policijsku zaštitu će imati sve dok traje postupak procjene prijetnji.

S obzirom na to da ministri uobičajeno nemaju osiguranje, FUP smo kontaktirali kako bi nam potvrdili i rasjasnili ovu informaciju, na šta su istaknuli da je riječ o privremenoj zaštiti koja se pokreće u slučaju posebnih sigurnosnih okolnosti.

"Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević posebno se osigurava po članu 9. Uredbe o određivanju ličnosti i objekata u Federaciji Bosne i Hercegovine koji se posebno osiguravaju i načinu njihovog osiguranja. Osiguranje se vrši na određeno vrijeme, odnosno dok to zahtijevaju sigurnosne okolnosti”, naveli su.

Pravo na stalnu zaštitu imaju premijer, odnosno predsjednik Vlade FBiH i njegovi zamjenici te ministar policije, dok ostali ministri imaju pravo na zaštitu na određeno vrijeme u slučaju da prijave da im je ugrožena sigurnost. Kada je riječ o drugim institucijama, pravo na stalnu pratnju imaju predsjednik i potpredsjednici FBiH, predsjedavajući oba doma Parlamenta FBiH te direktor FUP koji ne koristi svoju zaštitu kako ne bi koristio ionako nedovoljne policijske resurse.

Međutim, ministrica Vlaisavljević zatražila je zaštitu nakon prijetnji na društvenim mrežama, a što je FUP dužan osigurati joj dok se ne utvrde okolnosti. I drugi zastupnici i ministri su primali prijetnje, međutim niko od njih nije tražio zaštitu pa je stoga Vlaisavljević jedina u ovom trenutku koja ima privremenu pratnju.

Vlaisavljević je inače ranije u nekoliko navrata iznosila diskutabilne izjave, a posljednja je o potrebi rehabilitacije ratnog zločinca Darija Kordića zbog čega ju je osudila šira javnost.

I prije nego je postala ministrica, imala je sporne izjave pa je njeno imenovanje jedno od problematičnijih u novoj Vladi FBiH, međutim kako je više puta istaknuto iz Trojke, HDZ tu nije želio napraviti ustupak.