Kandidatkinja SBB-a
1.4k

Sanela Prašović-Gadžo: Efendića sam već pobijedila 2017. godine, istrajat ću u svojim ciljevima

B. R.
Sanela Prašović-Gadžo (Foto: Sanela Prašović-Gadžo)
Sanela Prašović-Gadžo (Foto: Sanela Prašović-Gadžo)
Sanela Prašović-Gadžo je bila dugogodišnja novinarka, a u posljednje dvije godine je političarka. Kao kandidatkinja Saveza za bolju budućnost (SBB) za načelnicu Općine Novi Grad Sarajevo za Klix.ba je govorila o svojoj viziji ove lokalne zajednice.

Novinarsku karijeru je počela na Televiziji Sarajevo (TVSA) 1991. godine, da bi godinu kasnije postala ratna reporterka i novinarka Televizije Bosne i Hercegovine (TV BiH). Kako nam je kazala, za novinarski rad je dobila brojna domaća i strana priznanja.

Od 2008. do 2018. godine je osnovala i rukovodila firmom za koju smatra da je i danas uspješna. U svojoj biografiji je istakla da je rukovodila i IT kompanijom koja je nagrađivana za softverska rješenja. Uređivala je i vodila serijal Interview 20 koji je emitovan na BHT 1, a za koji tvrdi da je bio najgledaniji serijal.

Napomenula je da je bila PR konsultant za, kako je navela, vodeće zvaničnike i institucije u Bosni i Hercegovini. Na Općim izborima 2018. godine je izabrana za zastupnicu SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a izabrana je i za generalnu sekretarku SBB-a.

Za naš portal je govorila o razlogu zbog kojeg ju je SBB kandidovao za načelnicu, o dobrom i lošem što je uradio aktuelni načelnik Novog Grada Semir Efendić, šta namjerava uraditi ako bude izabrana za načelnicu, kako planira riješiti probleme na deponiji Smiljevići, studiji o utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka i zračnim koridorima, uštedama u vremenu krize i da li će SBB-ovo napuštanje vlasti "šestorke" u Kantonu Sarajevu negativno utjecati na njenu kandidaturu.

SBB će u Općini Novi Grad imati kandidata za načelnika, ali ne i u drugim općinama u Kantonu Sarajevo. Zašto je to tako i zašto se stranka odlučila da vi budete kandidatkinja?

Odabir kandidata su vršile osnovne organizacije Saveza za bolju budućnost, a konačno odobravanje je realizirano na sjednici Predsjedništva SBB-a. Predsjednik Fahrudin Radončić i Predsjedništvo Saveza predložili su da ja budem kandidatkinja i ja sam to prihvatila.

Čast mi je i zadovoljstvo biti kandidatkinja za načelnicu u Općini Novi Grad u kojoj živim cijeli svoj život, odnosno 50 godina. Poznajem probleme i potrebe građana i cijeli život sam sa građanima. Kao novinarka sam bila glas građana, a i unatrag dvije godine sam glas građana kroz politički angažman.

U nekoliko navrata prije nego što ste postali kandidatkinja oštro ste kritikovali rad aktuelnog načelnika općine Semira Efendića. Posebno ste njemu i lokalnoj vlasti zamjerali gradnju benzinske pumpe u naselju Švrakino Selo. Gdje je Efendić još griješio, a šta je dobro uradio?

Ja sam 2017. godine zajedno s građanima pobijedila Semira Efendića i zaustavila ga u njegovoj namjeri da se izgradi benzinska pumpa uz stambeno naselje. Kao što je poznato, benzinska pumpa je ekološka bomba unutar gradskih naselja.

Zajedno s građanima koji žive na području općine Novi Grad sam se glasno suprotstavila općinskom pogodovanju tajkunima i političkim interesima. Dalje, kada govorimo o Efendićevim pogrešnim potezima, onda toga ima mnogo.

Pogledajte nova naselja bez osnovnih potrebnih sadržaja kao što su škole, vrtići, parkovi. Pogledajte potpunu zapuštenost određenih naselja. Pogledajte problem saobraćaja u mirovanju na području naselja Alipašino Polje A, B i C Faze ili cijelog urbanog naselja Dobrinja, koje Efendić za osam godina mandata nije riješio.

Pogledajte devastirane zgrade iz ratnog perioda u naseljima Saraj Polje ili Dobrinja. Pogledajte zapuštene parkove koji se čak asfaltiraju i pretvaraju u male parking prostore, a čije korištenje se od građana Novog Grada želi i naplaćivati, a mnogi se parking prostori i naplaćuju.

Pogledajte deponije smeća i kanalizacije niz korito rijeke Miljacke ili primjerice uporno općinsko ignoriranje problema deponije Smiljevići. Pogledajte kako žive građani na rubnim dijelovima općine. Niz je tu loših ili nikakvih postupanja u mandatu Semira Efendića za koja u većini slučajeva on govori da nisu u nadležnosti Općine.

Ja mislim i djelovat ću na način da će problemi stanovnika Novog Grada biti u nadležnosti općine. Ja ću biti načelnica koja će rješavati probleme i koja se neće skrivati od problema.

Koje vi promjene želite donijeti građanima? Šta je ono što namjeravate uraditi u sljedeće četiri godine?

Želim poduzeti i realizirati mnogo promjena koje će unaprijediti život građana i to što prije. Prije svega, riješiti probleme koje sam navela i u prethodnom odgovoru i u svom izbornom programu. Ja sam osoba koja je, izuzev što sam bila novinarka i urednica na TV BiH, FTV, deset godina rukovodila firmom koja se bavi televizijskom produkcijom i marketingom i ta je firma jedna od najuspješnijih u Bosni i Hercegovini.

Sanela Prašović-Gadžo (Foto: Sanela Prašović-Gadžo)
Sanela Prašović-Gadžo (Foto: Sanela Prašović-Gadžo)

Ta firma i nakon mog odlaska iz nje i danas uspješno posluje i to me iskreno raduje. Građani možda ne znaju da sam od nule podigla i IT firmu koja danas uspješno posluje sa više od 200 kompanija u zemlji i inostranstvu.

Ulaskom u politiku ja sam prestala biti dio tog uspješnog tima, ali sam izuzetno ponosna na svaki njihov uspjeh. To govorim jer znam kako riješiti probleme i pokrenuti stvari, uvesti red. Imam 30 godina radnog iskustva i potpuno sam karijerno, profesionalno i životno realizovana ušla u politiku.

Želim Općinu Novi Grad učiniti odmah najtransparentnijom u Bosni i Hercegovini i općinski budžet staviti online kako bi građani imali uvid u realnom vremenu u svaku konvertibilnu marku koja se iz budžeta nekome isplati. Želim da rad općinskih službi bude pravovremen, efikasan, digitaliziran i samim tim ćemo onemogućiti i spriječiti nepotizam i korupciju u svim općinskim službama.

Želim aktivirati posebnu službu za usluge poduzetnicima i određene povlastice za one koji investiraju s ciljem otvaranja novih radnih mjesta. Želim da svaki stanovnik Novog Grada ima besplatan parking s karticom za svoje parking mjesto. Danas stanovnici u nekim naseljima Novog Grada plaćaju parking mjesta od 40 do 80 KM mjesečno, što na godišnjem nivou iznos blizu 1.000 KM. Taj novac naši građani trebaju usmjeriti u druge privatne svrhe i biti sretni što žive u urbanom Novom Gradu.

Sramotno je što to nije urađeno do sada, što se izgovori pronalaze u nadležnostima drugih nivoa vlasti za ta pitanja, a istovremeno općina nije ništa konkretno poduzimala da to promijeni. Želim i insistirat ću i istrajat ću u tome da se ratna oštećenja na zgradama poprave, da svaki metar općine bude važan, osvijetljen, uređen, čist i posebno siguran.

Želim da građani imaju sigurnost, da se na tačke u blizini škola i vrtića postavi videonadzor i da se određenim tehničkim mjerama zaštite i parking prostori. Želim da linije odbrane u ratu postanu tačke turističkog interesa, da ih označimo, da postavimo video info table, jer ja se odbranom grada ponosim i u ratu sam bila u rovovima s borcima.

Želim da djeca s poteškoćama u razvoju imaju senzorne sobe i igralište, jer to sada nije riješeno sveobuhvatno i na adekvatan način. Želim sistem narodne kuhinje u naselju Dobrinja, jer su mi se javili penzioneri koji imaju potrebu za tim, ali naši penzioneri imaju i svoje dostojanstvo i to se mora uraditi na primjeren način što prije.

Ne zaboravimo da su ti današnji penzioneri svojim radom ugradili sebe za stvaranje naše Općine Novi Grad i naše zajedničke Bosne i Hercegovine. Želim da se izgradnja na području općine Novi Grad planira detaljno, uz uvažavanje mišljenja građana, a ne onako kako to žele određeni interesi zbog kojih su se mijenjali i prilagođavali regulacioni planovi.

Želim zdravstvo za sve i da općina pomogne u funkcioniranju bolje i kvalitetnije primarne zdravstvene zaštite, da se načelnik i općina ne skrivaju iza nenadležnosti, već da rade u interesu građana. I još mnogo toga. I uradit ću to, insistirati, rukovoditi i istrajati u ciljevima stvaranja boljeg života u općini Novi Grad.

Problemi na deponiji Smiljevići se ne odnose samo na Novi Grad. To su problemi cijelog kantona. Kako ćete riješiti te probleme?

Problem deponije Smiljevići načelnik Semir Efendić nije mogao i nije želio riješiti godinama. Deponija Smiljevići se može i mora riješiti hitno u saradnji i brzoj koordinaciji s drugim nivoima vlasti i rješavanje tog problema je jedan od mojih prioriteta.

Organizirat ću zajedničke sastanke s predstavnicima svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, razgovarati i taj problem se mora riješiti. Želim kazati da su načelnik i općina servis građana i da su problemi koje imaju građani njihovi problemi. Spremna sam 24/7 tražiti rješenje, insistirati i riješiti svaki problem na području općine Novi Grad.

Načelnik Efendić je oštro kritikovao studiju o utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka i zračnim koridorima u Kantonu Sarajevo. Poručio je da je studija "reket". Šta vi mislite o toj studiji i hoćete li je provoditi ako budete izabrani za načelnicu?

Neozbiljno je i neodgovorno kazati da je studija "reket" dok istovremeno on kao načelnik ima nekoliko krivičnih prijava za krivična djela korupcije, privrednog kriminala, itd. Studija je važna za život građana jer nas usmjerava u ono što je neophodno poduzeti.

Studija se u saradnji s kantonalnim nivoom vlasti mora koordinirano provesti od pažljivog planiranja buduće izgradnje do efikasnih rješenja utopljavanja zgrada.

Prva sam u Bosni i Hercegovini javno reagirala i na priču o kongresnom centru koji je na liniji ventilacionog koridora. Vidite, taj uslovno kazano kongresni centar je dio manipulacije načelnika Efendića koji je od izbora 2012. tu priču nudio građanima. Iz projekta tog "kao kongresnog centra" je vidljivo da je zapravo riječ o tri ogromne stambene kule s više od 30 spratova.

Sanela Prašović-Gadžo (Foto: Sanela Prašović-Gadžo)
Sanela Prašović-Gadžo (Foto: Sanela Prašović-Gadžo)

Dalje, Efendić je 2016. u dokumentu za investitore naveo da je riječ o 100 posto općinskom zemljištu i javno slagao, obmanuo javnost, jer je zemljište vlasništvo Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (RTV BiH). Prije nekoliko dana Efendić je ponovo obmanuo javnost kada je rekao i da je Općina Novi Grad jedina realizira pomoć za porodilje, što također nije istina.

Postoje mnoge općine u Bosni i Hercegovini koje to također rade. Dakle, kao načelnica nikada neću lagati javnost i građane i manipulirati. To je nedopustivo.

Pandemija koronavirusa je uzrokovala veliku krizu. Građani traže uštede. Hoćete li napraviti te uštede u lokalnoj zajednici i kako ćete ih napraviti? Da li ćete sebi smanjiti načelničku platu i tražiti smanjenje vijećničkih paušala?

Sve su uštede dobrodošle u ova teška vremena. Krenut ću od sebe. Prvi dan na poslu kao načelnica ću ukinuti korištenje službenog vozila za potrebe načelnika.

Koliko ja imam informaciju, aktuelni načelnik Semir Efendić u svom kabinetu ima dva ili čak tri službena vozila. To više neće postojati u općini. Ne trebaju mi ni vozač, ni vozilo, ni kartica i budžet za reprezentaciju. Smatram sramotnim tu vrstu privilegija.

Pogotovo je sramotno korištenje službenog vozila u privatne svrhe. Nikada to ne bih uradila. Sramotno je i u godini pandemije rasipati se na troškove koji su potpuno nepotrebni. I izuzetno je sramotno i nedopustivo "radove" pokrenuti dva mjeseca prije održavanja izbora, jer se na taj način potcjenjuje svijest građana.

Ovi građani se ne kupuju za metar parkinga ili trotoara, betoniranjem parkova ili upitnim rođačkim, prijateljskim ili interesnim upošljavanjem, interesnim davanjem novca i sl. Sa svim građanima se razgovara, pomaže im se, brine se za njih. I ta briga mora biti stalna, kontinuirana, otvorena i poštena i mora biti prisutna jednako u svim naseljima na području općine Novi Grad.

Stranka čija ste članica je u nekoliko navrata koalirala sa Strankom demokratske akcije (SDA) iz koje dolazi i Efendić. Mnogi su SBB-u zamjerili što je zajedno s Demokratskom frontom (DF) oborio kantonalnu vladu "Šestorke" i koalirao sa SDA. Hoće li se ovakva odluka SBB-a negativno odraziti na vas kao kandidatkinju za načelnicu?

Želim podsjetiti javnost da je Efendić 2016. pobijedio glasovima SBB-a jer je bio zajednički kandidat. Vladu "Šestorke" nije oborio SBB, već Elmedin Konaković i Narod i pravda (NiP) svojim djelovanjem i ponašanjem, od priskrbljivanja budžeta od 600.000 KM za Konakovića u Skupštini i dijeljenja novca prema njegovim osobnim željama i afinitetima.

I sam Konaković je to priznao prije nekoliko dana gostujući na jednoj televiziji i obećao da eto "neće više nikada". Sjećamo se i avanture NiP-ovog ministra u vezi s nabavkom helikoptera koji inače kosta oko devet miliona KM, a oni su u budžetu napisali 27 miliona KM, pa su dodali tome održavanje, hangar, obuku... Naraslo je to na 35 miliona KM.

Imamo tu i konkurs gdje je pisalo da osoba ne mora ispunjavati uslove školske spreme te da ima dvije godine nakon zaposlenja da završi potrebnu školu i ima toga još mnogo.

Sanela Prašović-Gadžo (Foto: Sanela Prašović-Gadžo)
Sanela Prašović-Gadžo (Foto: Sanela Prašović-Gadžo)

Na tu vrstu upitnog djelovanja SBB nije mogao pristati i zato je ta vlada pala. I sve to skupa nema nikakve veze s mojom kandidaturom. Građani su svjedočili tome da SBB nije želio dopustiti nezakonita i upitna djelovanja i odluke.

Na kraju, građani će odlučiti kojem kandidatu će dati povjerenje, a ja ih pozivam da obavezno 15. novembra izađu na izbore. Izuzetno je važno da građani izađu na izbore i glasaju. Jednako tako je važno i da se spriječe izborne prevare i krađe, a čemu smo pak proteklih izbornih ciklusa svjedočili.