Zbog gradnje MHE
335

Sanela Klarić (NS) u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog o zaštiti rijeka u FBiH

N. V.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Klarić je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog Deklaracije o zaštiti rijeka u Federaciji BiH.

Autor deklaracije je skupina udruženja okupljena u Koaliciju za zaštitu rijeka u BiH.

U Federaciji BiH ugrožene su rijeke ne samo kao staništa brojnih vrsta biljnog i životinjskog svijeta, nego i kao resursi koji koriste ljudima, od navodnjavanja zemljišta, rekreaciju, sport ili turizam.

Brojni su načini njihovog ugrožavanja, a jedan od trenutno najaktuelnijih je izgradnja velikog broja mini hidrocentrala. Klarić poručuje da njihovu izgradnju karakteriše netransparentnost, a da je interes lokalne zajednice u potpunosti zanemaren u korist interesa investitora kao i da se koriste slabosti zakonodavstva kako bi se što više od lokalnih zajednica uzelo što podrazumijeva "nepoštivanje ekološki prihvatljivih protoka vode, neadekvatne okolinske dozvole, neefikasne inspekcije i sl."

"U tom smislu Deklaracija koju sam uputila u proceduru donosi rješenje. Njom se, između ostalog, zahtijeva proglašenje moratorija na izgradnju malih hidroelektrana kao i obustava svih daljnjih radova/projekata na našim rijekama dok se ne izvrši kompletna revizija postupaka usvajanja strategija, planova, programa, zakona, inspekcija, kazni i drugih pratećih dokumenata.

Također, predviđa se ukidanje fiksnih nerazumno i neopravdano visokih podsticaja i uvodjenje tzv. aukcija za proizvodnju energije iz malih hidroelektrana i drugih izvora obnovljivih i održivih izvora energije u FBiH, kroz planiranje zadovoljenja energetskih potreba na osnovu široke javne rasprave s obavezujućim zaključcima", rekla je Klarić.

Ukratko poručuje - rijeke su izvor blagostanja, ali to blagostanje nije samo novac, što vlast i investitori neće da vide i to moramo promijeniti.

"Jako je važno, i ovim putem pozivam, Predsjedavajućeg, gospodina Zaimovića, kao i Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da ovu Deklaraciju uvrste na dnevni red naredne sjednice da vidimo šta parlamentarci, kao zastupnici i tih građana kojima su rijeke izvor života, misle o njoj.

S ovim u vezi sam uputila i pitanje Vladi FBiH šta su uradili povodom zaključaka tematske sjednice o energetskom sektoru, koja je održana 14. januara 2020. Neki od usvojenih zaključaka na čiju smo se provedbu obavezali upravo su u skladu s ovom Deklaracijom“, riječi su Klarić.

Klarić želi naglasiti da niko nije protiv potpune zabrane gradnje malih hidroelektrana u FBiH odnosno BiH, građani žele da proces bude transparentan, da budu uključeni u proces i imaju pravo ulaganja i korištenja te da se osiguraju strategije i zakoni kakvi vrijede u EU. Vlada FBiH uz podršku Parlamenta može uskladiti sve propise brzo i otkočiti proces.