{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sanela Jenkins se obratila građanima BiH, Hrvatske i Srbije: Okrenimo se budućnosti

20.7.2015. u 19:42
797
Sanela Jenkins se obratila građanima BiH, Hrvatske i Srbije: Okrenimo se budućnosti
797
Sanela Jenkins se obratila građanima BiH, Hrvatske i Srbije: Okrenimo se budućnosti
Sanela Jenkins (Foto: Klix.ba)
Uspješna bh. poduzetnica i humanitarka Sanela Jenkins uputila je danas putem svog Facebook profila otvoreno pismo "građanima i liderima" Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. U svjetlu aktuelnih političkih dešavanja u regiji, Jenkins poziva na međusobno uvažavanje, poštivanje suverenosti i teritorijalnog integriteta, te na zajedničku izgradnju jakih i stabilnih država.
Pismo Sanele Jenkins prenosimo u cijelosti:

Poštovani građani i lideri Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske,

Imam potrebu da se obratim građanima ove tri zemlje. Možda je dovoljno da sam rekla samo "građanima" jer i lideri su građani. Nisu oni neko drugi, nego smo svi rođeni i rasli na istom prostoru. Pitam sebe, a pitam i vas, i voljela bih da je ovo tema naših dijaloga, hoćemo li ponovo dozvoliti da uđemo u takve probleme i da se pobijemo i da nas fali u stotinama hiljada zbog pojedinih bolesnih umova? I znate li šta je najtužnije? Što se nakon toga utrkujemo da budemo ponovo zajedno ali pod drugom zastavom, pogađate, zastavom Evropske unije.

Hrvatska: Ona je već u EU i u ovoj konstelaciji snaga i odnosa puno je sigurnija zemlja nego sve zemlje južnije. A južnije od nje, kako kažu, i ovaj put je tužnije, ne zato što nema pametnih ljudi, nego što imamo problem urođenih diktatora koji još uvijek drže milione građana Bosne i Srbije u izolaciji. Hrvatska je ipak stabilnija zemlja i sa manje etničkih problema nego što ih ima Srbija ili Bosna. Međutim, da li će Hrvatska biti sretna ako ima za susjeda nestabilnu Bosnu i Hercegovinu? Mi smo geografski u stomaku Hrvatske i nikakva granica je ne može spasiti od problema ako nije dobro u Bosni. Zato vjerujem da je od krucijalne važnosti za Hrvatske nacionalne interese da Bosna i Hercegovina bude i ostane stabilna i jaka država. Ovo vjerujem iz dva razloga, jedan je jer Hrvatska ima stabilnu državu bez obzira na unutrašnje političke razlike, a drugi je, bit ću subjektivna, jer ima ženu za predsjednika. U ime budućnosti svih nas želim Hrvatskoj zrelu politiku i prepoznavanje ovoga o čemu govorim. Želim da Hrvatska nastavi podržavati cjelovitu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana. Posebno bih voljela vidjeti kako Hrvatska ne nasjeda na uvlačenje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine po receptima pojedinih lidera. Naši sugrađani Hrvati u Bosni i Hercegovini živjeli su na teritoriji cijele BiH a ne samo u jednom djelu, te se treba raditi na njihovom povratku u prijeratne domove. Pomaganje u stvaranju posebnih torova i jedinica sa jednoumljem i nacionalizmom samo produbljuje krizu i stvara fašizam na ovim prostorima. Jednonacionalni torovi će jednako biti baza fašizma za taj narod koji se tako izoluje, bio Bošnjak, Srbin ili Hrvat. Zato je samo stabilna i multietnička BiH, po mom mišljenju, u interesu Hrvatske.

Srbija: Najveća i najutjecajnija zemlja bivše Jugoslavije. Iz Beograda se upravljalo našim prostorima 73 godine prije nego je, iako se mnogi neće složiti, ipak iz Beograda krenulo i gašenje naše tadašnje države. Srbija je važna zemlja za region i njena politika se reflektuje na sve nas. Zato je važno ko i kako odlučuje tamo. U Srbiji je važno da se spozna prava istina o našoj bliskoj prošlosti najviše zbog njenih budućih generacija. Ovo je jako osjetljiva tema i ne želim zaoštravati stvari, ali želim reći da nestabilnost nikome ne odgovara. Srbiji je najviše potrebna mirna Bosna i korektan odnos zvaničnog Beograda i zvaničnog Sarajeva. Srbija je napravila određene korake u tom smjeru ali to nije dovoljno. Za istinako pomirenje naroda i država treba iskrena volja a ne dobar PR i igre bez granica. Ljudi, pošteni građani Srbije i Bosne i Hercegovine, žele da sarađuju i rade i putuju. Oni nemaju problema koliko se namjerno fabrikuju kako bi se neko održavao na političkoj infuziji. Političari ne treba da ih koče u tome, a koče ih ako vode lažnu politiku. Pogotovo ih koče ako dozvole da ih potrošeni političari iz Bosne koji glume lažne heroje srpskog naroda sa milionima u džepu, uvlače u takav sunovrat. Srbija ne može to izdržati i građani Srbije će nažalost plaćati cijenu. Srbiji također treba biti u interesu multietničke i cjelovite Bosna jer će kao takva jedino biti stabilna. A nestabilna Bosna je i nestabilna Srbija. Zato u ime naše djece okrenimo se iskreno budućnosti a ne igranju duplih igara koje su jasne svim pametnim ljudima. Do Srbije je kako ovo vidi a nama je sasvim jasna slika.

Bosna i Hercegovina: Ovdje sam naravno subjektivna. Da bi bila mirna regija, mora biti mirna Bosna. Bez mirne Bosne nema mira ni u regiji. Zato nam ne trebaju drugi otežavati ionako komplikovanu situaciju. Međutim ne treba se ovo pogrešno shvatiti da smo manje vrijedni, mi možemo trpjeti puno duže pod vodom nego neko misli, ali samo govorimo nema potrebe. Jer ako nije dobro građanima u Bosni i Hercegovini, nije ni susjedima. Međutim nisu toliko problem ni oni koji ne vole Bosnu kao oni koji je kao vole a ne znaju. Ima u Bosni nešto što se zove merhamet, a to bi bilo kao "mehko srce, dobri ljudi". To je dobra osobina, ali taj merhamet zna biti poguban a osoba koja ga ima izgledati vrlo naivno. Zato naši lideri bi trebali uzdignute glave koračati kroz ovo turbulentno vrijeme, a ne djelovati zbunjeno, nedržavnički i naivno. Imam osjećaj da je tako ovih dana, pa bi dobro bilo da se trznu oni koji nas predstavljaju. Pomirenje treba svima jer su ljudi umorni i sa jedne i sa druge strane Drine. Ne može se tražiti pomirenje a negirati zločin genocida. To dvoje ne može skupa. To narod zna, pa trebaju znati i oni koji za sebe kažu da ga predstavljaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: