Tužilaštvo BiH
0

Sanela Huseinbašić sporazumno priznala krivicu za krijumčarenje ljudi

FENA
Optužena Sanela Huseinbašić (1973.) sporazumno je priznala krivicu za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 4. u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužena Huseinbašić sklopila je sporazum o priznanju krivice s tužiocem Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Optužena potpisivanjem sporazuma u potpunosti priznaje izvršenje spomenutog krivičnog djela za koje je tereti optužnica Tužilaštva BiH od 30. decembra 2010. godine.

Tužilac i odbrana saglasni su, da na osnovu sporazuma Sud BiH izrekne optuženoj Huseinbašić kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko optužena u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.

Predložena kazna u skladu je s ulogom optužene u izvršenju krivičnog djela.

Također, potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice optužena se obavezala pružiti potpuno, pravedno i istinito otkrivanje svih činjenica, okolnosti i pojedinosti za koje je tereti optužnica.

U tom smislu, optužena je saglasna da će na poziv svjedočiti pred Sudom BiH.

Ovim sporazumom optužena potvrđuje da je upoznata sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH.

Ona istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i s razumijevanjem, te se obavezuje da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koje joj eventualno odredi Sud BiH.

Optužena se ovim sporazumom odriče prava na suđenje i ulaganje žalbe na krivičnu sankciju koju joj, na osnovu ovog sporazuma odredi Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.