Čeka se...
80

Sanacija trga u centru Sarajeva i dalje stopirana, općina predstavila budući izgled

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iako je iz Općine Stari Grad početkom decembra prošle godine rečeno da će radovi na sanaciji Trga Alije Izetbegović u centru Sarajeva biti nastavljeni krajem godine - to se nije dogodilo. Ruglo u centru Sarajeva stoji i danas, pa smo odlučili ponovo pitati u čemu je problem.
Općinske službe su ponovile da je Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH nedavno dala pozitivno mišljenje na projekat Trga oslobođenja Alija Izetbegović koji je Općina Stari Grad Sarajevo potom uputila na mišljenje Federalnom ministarstvu prostornog uređenja koje je zatražilo dopune projekta koje su se odnosile na tehnička pitanja i tehničke saglasnosti.

Općina Stari Grad danas je objavila javni poziv za uvid u glavni projekat prema nalogu Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

"Zbog svega navedenog, a kako bi se ispoštovale sve zakonske procedure, radovi nisu mogli biti nastavljeni do kraja prošle godine", odgovorili su iz Općine Stari Grad kazavši da su ispunili sve zahtjeve Federalnog ministarstva prostornog uređenja koje je nadležno za izdavanje odobrenja za rekonstrukciju Trga.

Za sada jedino ostaje nada da će radovi zaista biti nastavljeni što prije kako bi trg ponovo počeo služiti svrsi, a ne da predstavlja ruglo što je slučaj od augusta 2021. godine kada su radovi počeli.