BiH
11

Samuel Žbogar za Klix.ba: RS ne može biti kompenzacija za Kosovo

Piše: N. Jamaković
Samuel Žbogar
Samuel Žbogar
Predstavnik Evropske unije za Kosovo, slovenski diplomata Samuel Žbogar u razgovoru za Klix.ba je kazao da Bosna i Hercegovina nikada nije pomenuta u dijalogu koji je vođen zbog rješavanja odnosa Srbije i Kosova, odnosno u tome dijalogu nikada nije bilo govora o ikakvoj podjeli ili zamjeni teritorija.
Samuel Žbogar (Foto: AFP)
Samuel Žbogar (Foto: AFP)
"Mi smo započeli dijalog između Srbije i Kosova baš zato da se nađe rješenje za suživot i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, te unutar Kosova, što znači integraciju Sjevera u Kosovo. Nikada u dijalogu nije bilo govora o bilo kakvoj podjeli ili zamjeni teritorija, a stav Evropske unije je da se granice ne mijenjaju i da je to polazna tačka u svim razgovorima te da se traže rješenja unutar postojećih granica", rekao je Žbogar za naš portal.

Napominje stoga da nikada u razgovorima nije postojala neka usporedba između Kosova i BiH, a u vezi odnosa sa Srbijom. Prema njegovim riječima, u dijalogu koji se vrši sa Kosovom BiH nikada nije bila pomenuta.

"Već dugo je stav Evropske unije da se granice u Evropi ne mijenjaju, što se sad vidi u ovoj situaciji u vezi sa Ukrajinom i Krimom, tako da to nije nešto novo. Mi smo rekli da se granice ne mijenjaju i da sve treba rješavati unutar tih granica kroz dogovore", kazao je.

Kada je riječ o eurointegracijama, Žbogar kaže da je i Kosovo kao i BiH "jako na početku toga procesa, s tim da BiH ima već sklopljen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU".

"Kosovo je sad počelo da pregovara i nadamo se da će sad u proljeće završiti ove pregovore. Nadam se da će Kosovo ići što brže na tom putu, a isto se nadam i za BiH. Vidimo da je baš ta perspektiva ulaska u EU motor promjena i donošenja nekih pozitivnih rješenja u regionu, te se nadam da će obje zemlje dobiti neke pozitivne signale", kazao je Žbogar.

Na kraju je dodao kako se nada da će BiH što prije prevazići poteškoće koje ima sa unutrašnjim uređenjem kako bi uspješno krenula put EU kao druge zemlje u regiji.