BiH
0

Samostalni sindikat pozvao željezničare da se ogluše o poziv na skup

FENA
Samostalni sindikat željezničkih radnika u Bosni i Hercegovini saopćio je danas da nije organizator skupa najavljenog za sutra pod nazivom "Željezničari na pravilnom kolosijeku" i pozvao zaposlene u preduzeću Željeznice FBiH da se ogluše o taj poziv, kao i predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija odnosno Federalne vlade.

Sindikat navodi da je ovaj poziv svim željezničarima, u kojem je navedeno i njegovo ime, upućen aktom nelegalnog Vijeća zaposlenika i tri sindikata koji nisu potpisnici Kolektivnog ugovora ŽFBiH.

"Iza poziva zapravo stoji uprava preduzeća, potpomognuta "njenim sindikatma" i Vijećem zaposlenika, koja želi da sve nedaće u Željeznicama FBiH prebaci na Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, odnosno Vladu FBiHU", navedeno je u saopćenju.

"Smatramo da će se uprava i njen predsjednik po već uhodanom scenariju 'slučajno' pojaviti za govornicom i blatiti sve ostale osim sebe za ovakvo stanje u preduzeću. Samostalni sindikat željezničkih radnika u BiH kao najveći sindikat u ŽFBiH i potpisnik Kolektivnog ugovora ŽFBH nije organizator ovakvog skupa, nezakonitog prema odredbama Zakona o radu, Kolektivnog ugovora ŽFBiH i Pravilnika o radu JP ŽFBiH kao i Zakona o javnom okupljanju (službene novine KS br.32/09 i Zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnom okupljanju službene novine KS br. 11/11 član 10.), stoji u saopćenju.

Samostalni sindikata naglašava da pravo na okupljanje imaju izričito organizatori ili njihovi predstavnici koji prijave skup najmanje pet dana od početka mirnog okupljanja.

"Ovaj sindikat nije konsultovan niti je njegov upravni odbor donio odluku o održavanju skupa", citat je iz saopćenja Samostalnog sindikata.

Prema odredbama Zakona o radu, Kolektivnog ugovora ŽFBiH i Pravilnika o radu, pravo na održavanje sastanaka u toku radnog vremena imaju isključivo organi sindikata potpisnika Kolektivnog ugovora, a to su: Samostalni sindikat željezničkih radnika u BiH, Sindikat mašinovođa/strojovođa u FBiH i Samostalni sindikat izvršnog osoblja područja infrastrukture ŽFBiH.

Svako pozivanje od bilo koga da se organiziraju skupovi u toku radnog vremena i o trošku ŽFBiH, grubo je kršenje Zakona o radu, Kolektivnog ugovora i Pravilnika o radu, naglašeno je u saopćenju.