Ne slažu se
532

Samostalni sindikat izrazio uznemirenost i ogorčenost zbog izjava o smanjenju plata

L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je premijer FBiH Fadil Novalić u ponedjeljak predložio smanjenje plata u javnom sektoru za 10 posto, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izrazio je ogorčenost i uznemirenost izjavama na ovu temu u svom obraćanju Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Radnici u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo su zbog navedenih izjava uznemireni, ogročeni i demotivisani, te se pitaju da li će Vlada Kantona Sarajevo donijeti o uštedama prema kojima će njihova primanja biti umanjena.

"Dobronamjerno Vas upozoravamo da bi navedeno postupanje i jednostrane odluke Vlade Kantona Sarajevo proizvele nesagledive posljedice, dovele do radničkog neposluha, dodatno otežale već tešku situaciju, a u konačnici nanijele nesagledivu štetu svima u Kantonu Sarajevo", naveli su u svom obraćanju Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Sindikat je od resornog ministra zatražio da se zauzme za radnike u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo tako što će tražiti da Vlada Kantona Sarajevo donese odluku i zauzme jasan stav da se primanja radnika neće i ne smiju umanjivati bez njihove saglasnosti.

"Svi Vaši prethodnici su teško ili nikako dobijali povjerenje i podršku radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Od Vas očekujemo da nastavite putem kojim ste krenuli i sigurni smo da ćete se zauzeti za one bez kojih se ništa u obrazovanju ne može uraditi, a to su vrijedni radnici, koji su ovih dana očekivali zahvalnost u svakom smislu, pa i materijalnom. Nažalost, dešava se suprotno", dodali su.

Na koncu su napomenuli kako resorni ministar ne treba dozvoliti da mu iko, pa ni ministar finansija Kantona Sarajevo, priča kako se ne može drugačije.

"Imajte na umu da će radnici u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo biti solidarni i dati dio svojih primanja tek nakon što se uštede urade na prethodno navedenim manje bitnim stavkama u budžetu Kantona Sarajevo. Budimo saveznici u ovoj krizi i ne dozvolite da Vlada Kantona Sarajevo od nas napravi svoje ljute neprijatelje", zaključili su.