BiH
53

Samohrani roditelji obradovani bajramskim paketima, a djeca bajramlukom

Piše: M. N.
Udruženje samohranih roditelja "Jedan manje - One less" obradovalo je samohrane roditelje bajramskim paketima koji su im uljepšali ovaj praznik i koji će im olakšati svakodnevnicu u narednim danima. Bajramskim paketima obradovano je više od 70 porodica prije ali i nakon Bajrama.

"Bajram je praznik kojem se ne raduju samo odrasli nego i djeca bez obzira kojeg uzrasta bili. Unijeti toplinu u dom samohranih roditelja je moj cilj. Sretna sam da donekle uspijevam u tom cilju, naravno uz pomoć dobrih ljudi, onih koji to omoguće i onih koji to implementiraju, a mislim na vrijedne članove. Poseban akcent stavljam na djecu jer udruženje je tu samo zbog njih i njihovog zdravog odrastanja. Djeca nisu na ovaj svijet došla svojom voljom nego voljom Božijom i voljom dvoje ljudi koji su se kleli na ljubav, a uskoro zatim sebe i svoja zadovoljstva stavili na prvo mjesto ispred djece. Zbog toga oni jako pate. Mnogo toga im nedostaje i ova djeca nemaju zdravo odrastanje. Oni su gubitkom jednog roditelja u startu postali hendikepirani, neki to pokažu a neki ne, trpe u sebi, stide se a nemaju kome to reći. Mnogo je djece koja pate sa starateljem zajedno a nisu to htjeli. Mislim da akcije ove vrste, a bilo ih je i bit će ih još, unose bar malo nade u bolje sutra da bar znaju da nisu zaboravljeni", rekla je za naš portal Muamera Činjarević, predsjednica Udruženja.

U paketima se nalaze osnovne životne namirnice i higijenske potrepštine. Dio paketa poslat će se i u Tuzlanski kanton u kojem egzistira ovo udruženje.

"Korak po korak idemo ka vrhu. Nedavno smo uspjeli pronaći donatora koji je izvršio uplatu od po 50 KM za 20 djece na njihove račune. Cilj je privoliti državu da bude treći roditelj djeci po uzoru na druge države jer ne smijemo dozvoliti da ova populacija živi na način da staratelj nema zaposlenja, dijete nema alimentaciju i tome slično", kazala je Činjarević.

Vrijedne članice ovog udruženja ne pomažu samo samohrane roditelje. Tokom katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju u maju, one su "odvajale od svojih usta" i svu prikupljenu pomoć slale su ugroženim građanima. S akcijama nastavljaju i dalje.

Više informacija o udruženju možete pronaći na zvaničnoj web i Facebook stranici.