{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samo u prošlom mjesecu 630 bh. građana tražilo azil u Njemačkoj

23.11.2012. u 15:40
263
72
Samo u prošlom mjesecu 630 bh. građana tražilo azil u Njemačkoj
263
Samo u prošlom mjesecu 630 bh. građana tražilo azil u Njemačkoj
Foto: Ilustracija
U BiH bi naredne sedmice trebalo biti vraćeno 60-ak bh. državljana iz Finske, koji su u toj zemlji zatražili azil, potvrdio je za Klix.ba Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.
Ono što je krajnje alarmantno je i informacija da je 630 osoba iz BiH prošlog mjeseca zatražilo azil u Njemačkoj.

Nažalost, ovo nije ni prva ni posljednja grupa azilanata koji će biti deportovani u BiH, a naša zemlja je dobila i posljednju opomenu iz Brisela zbog sve učestalijeg broja državljana BiH koji traže azil u zemljama Evropske unije.

"Opao je broj onih koji traže azil u Švedskoj, od ovih kritičnih tačaka sada imamo samo Njemačku. Novi sastanak Monitoring tima je 29. novembra. Tog dana će prisustvovati i policijski dužnosnici Njemačke i Švedske, kada bismo trebali uspostaviti još bolju saradnju. Monitoring tim je u stalnom zasjedanju i radi svoj posao. Nažalost, drastično se povećao broj građana koji traže azil u Njemačkoj, samo u prošlom mjesecu azil je zatražilo 630 osoba, tako da smo iz Brisela dobili, slobodno mogu reći, posljednju opomenu, jer broj azilanata stalno raste i to nije dobro", kazao nam je Dautbašić.

U Ministarstvu sigurnosti BiH još uvijek nemaju tačan podatak o tome iz kojeg dijela BiH su građani koji su tražili azil u Njemačkoj, ali upozoravaju da takvo ponašanje izuzetno šteti našoj zemlji. Iz resornog državnog ministarstva do sada su nebrojno puta upozorili da su šanse da neko iz BiH dobije azil u zemljama EU ravne nuli, ali uprkos tome, broj azilanata se i dalje povećava u pojedinim zemljama, kao što je Njemačka. U posljednjih nekoliko mjeseci u BiH je deportovano više stotina njenih državljana iz različitih evropskih zemalja, a najviše iz skandinavskih, nakon što im nije odobreno da ostanu u tim državama.

Iz nadležnih državnih institucija konstantno se ponavlja da se ovdje radi o zloupotrebi bezviznog režima, dok su iz Evropske unije više puta tražili da BiH ima aktivniji pristup ovom problemu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: