{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dautbašić: Bh. građani koji su zatražili azil u Švedskoj bit će vraćeni

F
9.10.2012. u 17:15
0
3
Dautbašić: Bh. građani koji su zatražili azil u Švedskoj bit će vraćeni
0
Dautbašić: Bh. građani koji su zatražili azil u Švedskoj bit će vraćeni
Bakir Dautbašić
Prema zadnjim informacijama koje smo dobili od kolega iz Švedskog migracijskog ureda, u Kraljevini Švedskoj od početka ove godine zaključno sa septembrom je 1.441 građanin BiH zatražio azil, kazao je Feni šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić.
"Nije bilo pozitivnih rješenja. Svi su, koliko mi imamo informaciju, odbijeni i većina ovih ljudi od 1.441 je već vraćena nazad u BiH, a i ovi posljednji će biti do kraja oktobra deportovani nazad u BiH uz standardne procedure i kazne zabrane ulaska u „šengen“ u trajanju od dvije do pet godina", kazao je Dautbašić.

Kad govorimo o nekim drugim državama, dodao je on, ni blizu dramatično nije kao što je to bilo u Švedskoj.

Ima još jedan određeni broj, otprilike oko 250 tražilaca azila iz BiH u Švicarskoj i oko 200 u Njemačkoj.

Ali, ističe Dautbašić, to ni izbliza nisu tako dramatične cifre kao što je to bilo u Švedskoj.

"Najvažnije je da smo riješili pitanje lažnih azilanata u Švedskoj i sada možemo normalno da pratimo, da monitoriramo, ove migracije i lažne azilante koji se pojavljuju sporadično u zemljama EU. Septembar je bio potpuno miran, čak i kraj augusta", kazao je Dautbašić.

Po njegovim riječima, zahvaljujući mjerama koje su zajedno sa švedskim kolegama, a uz pomoć kolega iz MUP-a Tuzlanskog kantona provodili, već od kraja augusta i cijeli septembar apsolutno su zanemarivi brojevi koji se pojavljuju sad u Švedskoj.

"I dalje su lažni azilanti iz Srbije u najvećem broju, nakon Srbije Makedonija, potom Albanija, BiH pa Crna Gora. To je neka skala kad govorimo o lažnim azilantima", kazao je Dautbašić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: