BiH
17

Samo tri doma zdravlja u Kantonu Sarajevo imaju antitetanus vakcine

Piše: A. Z.
Samo tri doma zdravlja od devet na području Kantona Sarajevo imaju antitetanus vakcinu i to manje količine, potvrđeno je za Klix.ba. Iz JU Dom zdravlja KS navode da je nabavka u toku i da će u narednom periodu biti distribuirano blizu 6.500 doza antitetanusa.

"Znam da trenutno postoji manja količina u domovima zdravlja u Novom Sarajevu i Novom Gradu. Ukoliko u određenom domu zdravlja nema vakcina, osobe kojima je potreban antitetanus mogu se obratiti nekom od domova zdravlja koji imaju vakcine na stanju. U toku je nabavka za 2017. godinu koja će biti realizirana na osnovu analize, tačnije izražene potrebe na terenu za ovom vrstom vakcine", kazao je za Klix.ba Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

U proteklih 15 dana antitetanus nije bilo moguće nabaviti ni u jednoj Apoteci Sarajevo, kao ni u velikom broju privatnih apoteka. Prema informacijama iz JU Apoteke Sarajevo, vakcine će od danas biti dostupne u svim apotekama.

"Od momenta nestašice navedene vakcine, Apoteke Sarajevo su preduzele sve aktivnosti po pitanju nabavke. Uspjeli smo nabaviti interventnu količinu vakcina protiv tetanusa koje će se u toku dana moći naći u svim našim apotekama, kao i u apotekama Zeničko-dobojskog kantona, u Brezi, Olovu i Visokom", kazali su nam u JU Apoteke Sarajevo.

Vakcina ima i u svim centralnim i perifernim punktovima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, tvrdi direktorica Sena Softić-Taljanović. Zavod raspolaže i vakcinama protiv ujeda evropskih zmija otrovnica, ali antitetanus daju samo u slučajevima za koje se procijeni da su hitni.

"Za povrede kao što su opekotine, ugrizi zmija, pacova, konja ili ljudski ugriz te povrede zadobijene prljavim predmetima, mora se dati antitetanus. Da se daje za svaku posjekotinu na čašu trebale bi nam ogromne količine. Neko ko je vakcinisan protiv tetanusa nema potrebe da dobije drugu vakcinu. Prva vakcina se prima u roku od 72 sata od nastanka povrede, druga vakcina se prima mjesec dana kasnije i treća se prima za godinu dana. Pacijent koji je ispoštovao ovaj kalendar narednih pet godina je zaštićen i ne treba mu vakcina. Ako ljekar procijeni da antitetanus nije potreban, to ne znači da nema vakcina", kazala je Softić-Taljanović za Klix.ba.