Ismet Bajramović
0

"Samo pet političkih partija odgovorilo na stavove SSSBiH"

FENA
Ismet Bajramović
Ismet Bajramović
Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) objavio je danas na konferenciji za medije koje su političke stranke odgovorile na dokument ''Stavovi Saveza samostalnih sindikata u vezi s predstojećim općim izborima'', a koji je prethodno predočen svim političkim partijama i nezavisnim kandidatima da se o njemu izjasne.

Dokument ''Stavovi Saveza samostalnih sindikata BiH u vezi s predstojećim izborima'' sadrži konkretne zahtjeve u oblasti rada i socijalne politike, ekonomije, investicija i zapošljavanja, te privatizacije.

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović je naglasio da je od 29 političkih stranaka na čije adrese je dokument upućen, samo pet uzvratilo odgovorom.

''Odgovori stranaka su trebali stići do 15. septembra. Na vrijeme su odgovorile stranke SDP, SDA, i Stranka za boljitak. Odgovor SDU-a je stigao prije dva dana, dok je Naša stranka odgovorila da ne želi odgovarati na benigna pitanja'', saopćio je Bajramović.

Smatra da je razočaravajuće da ostale stranke uopće nisu uputile nikakav odgovor na pitanja rješavanja zahtjeva iz oblasti ekonomske i socijalne politike, a čije ostvarivanje najdirektnije utiče na materijalni i socijalni položaj članova sindikata.

Potpredsjednici SSSBiH Avad Bahto i Salih Kruščica su najavili veći angažman Sindikata u ključnim političkim i ekonomskim pitanjima koji se tiču radnika BiH, što je ujedno i poruka političkim strankama da Sindikat neće dopustiti da rade šta i kako žele.

''Planirano je da se 30. septembra ponovo održi vanredna sjednica Glavnog odbora Sindikata na kojoj bi trebali biti doneseni zaključci. Savez će podržati one koji svoje aktivnosti rade u skladu sa zakonom i procedurama, a stat će na put onima koji rade suprotno'', naglasio je Bahto.

Kruščica je kazao da će SSSBiH 1. oktobra, znati kome treba pružiti podršku i kome će biti partner u budućem radu te da će poručiti članstvu Saveza i javnosti koje su to političke opcije spremne i na koji način da riješe određena pitanja.