Savez samostalnih sindikata BiH
0

"BiH nema planova za izlazak iz krize"

SRNA
Ismet Bajramović
Ismet Bajramović
Savez samostalnih sindikata BiH uputio je otvoreno pismo rukovodstvu Parlamenta i Vlade Federacije BiH, te vlastima kantona u kojem se izražava zabrinutost trenutnom ekonomskom situacijom u BiH i nepostojanjem planova za izlazak iz krize i ublažavanje složenosti problema.

"Zato pitamo: Šta mislite uraditi? Koji su vaši ciljevi? Šta vi, ustvari, želite radnicima, odnosno građanima ove zemlje? Hidrogradnja, Borac, Krivaja, Konjuh, Feroelektro, Agrokomerc, namjenska industrija, odnosno kompletan industrijski sektor… Niz bi mogao ići u nedogled. Te firme i ljudi koji u njima rade nisu građani neke nepoznate zemlje. Te firme su vaše i naše, ti radnici su naši članovi, ali su isto tako i vaši glasači", navodi se u pismu.

Iz Sindikata napominju da je Parlament FBiH na sjednici Predstavničkog doma 21. aprila 2009. godine i na sjednici Doma naroda 2. juna 2009. godine, nakon razmatranja Informacije o stanju metalne, elektro i namjenske industrije usvojio Zaključke za prevazilaženje problema, koji su objavljeni i u Službenim novinama FBiH.

Zaključcima je predviđeno rješavanje pitanja povezivanja staža, zapošljavanja, investiranja, zaštite domaće proizvodnje i radne snage i razvoja industrije.

"Obavezali su Vladu da ih provede. Do sada je vrlo malo toga, gotovo ništa urađeno. Kome ste podnijeli račun za neizvršavanje obaveze?", stoji u pismu.

U pismu se ističe da će Savez samostalnih sindikata BiH ostvariti ono što je obećavao proteklih mjeseci i ono što je opredjeljenje Kongresa Sindikata koji je održan u februaru. 

"Pozvaćemo radnike, naše članove da izađu na izbore i daju svoj glas onima koji će ih poštovati i koji će se boriti za njih. Treći oktobar je pred vratima", dodaje se pismu koje je potpisao predsjednik Sindikata Ismet Bajramović.