Propao sastanak s upravom
456

Samo dio Krekinih radnika dobio plaću: Sindikalisti na sav glas upozoravaju na haotično stanje

A. K.
Direkcija Rudnika uglja Kreka (Foto: D. Z./Klix.ba)
Direkcija Rudnika uglja Kreka (Foto: D. Z./Klix.ba)
Na račune dijela radnika zaposlenih u Rudnicima uglja Kreka danas je odlukom vršioca dužnosti direktora Huseina Trumića izvršena isplata plaća, a izrevoltirani sindikalisti napustili su zajednički sastanak.
Naime, predstavnici Sindikata Rudnika uglja Kreka danas su održali sastanak s upravom preduzeća za vrijeme kojeg su, kako su ustvrdili, došli do spoznaje da je jednostranom odlukom vršioca dužnosti direktora Huseina Trumića, počela isplata plaća za juli ove godine i to za samo jedan dio organizacionih jedinica, odnosno za površinske kopove Šikulje i Mramor.

"Jednostranom odlukom vršioca dužnosti direktora Rudnika uglja Kreka Huseina Trumića, nisu obezbijeđeni uslovi za isplatu plaća u drugim organizacionim jedinicama, među kojima su Površinski kop Dubrave, pogoni radionice, rekultivacija u Šićkom Brodu i direkcija rudnika", naveli su iz Krekinog sindikata.

Shodno novonastaloj situaciji, članovi Sindikata radnika napustili su sastanak s direktorom, zaputivši se na vanrednu sjednicu, na kojoj su donijeli zaključak da Trumiću daju roka sutra do 15 sati kako bi se obezbijedila novčana sredstva za isplatu plaća i ostalim zaposlenicima Rudnika Kreka.

Također, Trumiću su dali i rok sutra do deset sati ujutro za povlačenje odluke o prekidu rada Površinskog kopa Dubrave, s obzirom na to da su se, shodno informacijama rukovodioca te jedinice, stekli uslovi za nesmetan nastavak proizvodnog procesa.

"Sidnikalni odbor, analizirajući sve radnje i mjere koje jednostrano pokušava provoditi Trumić, a koje proizvode haotično stanje u Rudniku Kreka u Tuzli, je potpuno odlučan u namjeri da 20. augusta pozove nadležne iz Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH i zatraži realizaciju smjene direktora, ukoliko ne ispuni naše zahtjeve", naveli su iz Sindikata.

Stanje u Rudnicima uglja Kreka kulminiralo je prije nekoliko dana, kada je na takozvano čekanje poslano 111 zaposlenika, a rudarima zabranje održavanje generalnog štrajka.

Doslovno iz sata u sat u javnosti se pojavljuju novi problemi u ovom rudniku, zbog čije je smanjene proizvodnje ugrožena i normalna funkcionalnost Termoelektrane u Tuzli.