Tvrdnje rukovodilaca
568

Rudnik Dubrave ne radi, a dnevno bi mogao proizvoditi 1.000 tona uglja

A. K.
Rudari na Dubravama ugalj spremni i rukama kopati (Foto: D. Z./Klix.ba)
Rudari na Dubravama ugalj spremni i rukama kopati (Foto: D. Z./Klix.ba)
Smanjenje proizvodnje uglja u Rudniku Kreka odražava se i na funkcionalnost Termoelektrane u Tuzli, a dopisi koji su u posjedu portala Klix.ba pokazuju da bi određene količine tog energenta mogle biti isporučene s jedne od proizvodnih jedinica.
Naime, vršilac dužnosti generalnog direktora Rudnika uglja Kreka Husein Trumić prošlog mjeseca donio je odluku o privremenoj obustavi rudarskih radova na eksploataciji uglja u Organizacionoj jedinici Dubrave.

Kako je pojašnjeno, razlog obustave, koja je nastupila 16. jula ove godine, leži u otkazivanju rudarske mehanizacije na eksploataciji uglja u tom rudniku nadomak Živinica.

Spomenuta odluka i dalje je na snazi, međutim, prema tvrdnjama tehničkih rukovodilaca u Rudniku Dubrave, proizvodni proces sada bi bilo moguće ponovo uspostaviti, što su i zatražili od menadžmenta Kreke, u čijem sastavu djeluju.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Naime, kako pojašnjavaju u svom dopisu, glavni inžinjer rudnika Asim Brčaninović, tehnički rukovodilac RJ BTK Zahir Šabić, glavni inžinjer mašinskog održavanja Fehmo Mrkaljević i glavni inženjer elektro održavanja Dževad Beširović, u cilju pokretanja proizvodnje i održavanja kontinuiteta u proizvodnji uglja, koja je privremeno obustavljena u centralnom dijelu prvog krovnog ugljenog sloja, vršeni su radovi na otkrivanju dovoljnih količina uglja i osposobljavanja neispravne rudarske mehanizacije.

"Uzimajući u obzir trenutno stanje na ugljenom otkopnom radilištu, izvršeno je geodetsko snimanje terena i obračun otkrivenih količina uglja, pri čemu je obračunato 40.601,6 tona te tehnička ispravnost i raspoloživost rudarske mehanizacije na ekspoloataciji uglja (hidraulični bager kašikar Liebherr 975B-dubinac, elektrohidraulični bager kašikar 974B-visinac, dizel-hidraulični bager kapikar Liebherr 946, buldožer Liebherr 754 br. 12, kamioni kiperi IVECO Astra – kom 2) stvoreni su svi preduslovi za nastavak eksploatacije ugla s prvog krovnog ugljenog sloja-osa sinklinale u količini od hiljadu tona na dan", navedeno je u dopisu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prema dopisu koji je naslovljen na vršioca dužnosti generalnog direktora Rudnika Kreka, proizvodni proces danas je mogao početi, međutim, odluka menadžmenta rudnika o prekidu proizvodnje i dalje je na snazi.

Ovakav nalaz, kao i odnos uprave rudnika prema aktuelnoj situaciji, ponovo je nagnao na reakciju i sindikalne aktiviste koji djeluju u rudniku Dubrave, koji su kroz novi set zahtjeva zatražili hitno uspostavljanje proizvodnog procesa.

Kako su naveli, nadležnima u rudniku dosad su nebrojeno puta slali dopise s upitom zbog čega se opstruira i zaustavlja rad u rudniku Dubrave, ustvrdivši da u ovom rudniku trenutno tri hiljade tona uglja odmah može biti utovareno za transport, dok je okvirno šest hljada tona već pripremljeno kod drobilice.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Shodno potrebama Termoelektrane Tuzla te ugrožavanju elektro-energetskog sistema, rudari su naveli da su spremni ručno, rukama i lopatama utovarati ugalj, kako bi ujedno i zaštitili rudnik te egzistenciju rudara.

"Zahtijevamo od svih nadležnih da se ova agonja i pritisak hitno riješe, jer su radnici Rudnika Dubrave već na ivici strpljenja i bojimo se da ne dođe do neželjenih posljedica, jer su u pitanju sudbine i egzistencija radnika", upozorili su iz sindikata.

Kao što je Klix.ba danas objavio, zbog smanjenih isporuka uglja iz Rudnika Kreka, koje su u prvih sedam mjeseci ove godine manje za 261 tonu, stanje zaliha u Termoelektrani Tuzla je kritično, što dovodi u pitanje proizvodnju električne energije i snabdijevanje potrošača.