Panel-diskusija Udruženja Kontakt
0

Samo desetina slučajeva seksualnog nasilja se prijavljuje

Sarajevo-x.com
Sinoć je poslije predstave Selme Spahić "Sumnja", u organizaciji Udruženja Kontakt, uz podršku Kamernog teatra 55 i Fondacije lokalne demokratije održana panel-diskusija o temi "Manipulacija i seksualno nasilje nad djecom".
Učesnice diskusije su bile Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće Fondacije, Zina Drnda, geštalt psihoterapeutkinja iz Sigurne kuće Fondacije i Selma Spahić, rediteljica.

Govoreći uopšte o seksualnom nasilju, Mubera Hodžić-Lemeš je istakla da je riječ o univerzalnoj društvenoj pojavi koja ne poznaje rasu, naciju, niti bilo koji drugi identitet.

"Najveći problem jeste neprijavljivanje, jer sve analize koje provodimo, baziraju se na uzorku od deset posto, jer se prijavljuje samo jedan od deset slučajeva seksualnog zlostavljanja", istakla je Hodžić-Lemeš i naglasila da je nužno i da se društvo terapeutski bavi i počiniteljima.

Kako je primijećeno tokom diskusije javni diskurs u kojem živimo podržava obrasce zlostavljanja djece. Zbog takve klime teško je priznati da ste žrtva, dok se još i kroz medije identitet djece ne štiti dovoljno, a ponekad nikako. U tom kontekstu menadžerica Hodžić-Lemeš je istakla koliko je važna uloga medija u dodatnom senzibiliziranju javnosti o ovim pitanjima, te popularizirajući ovu i slične teme, kako bi se potakle diskusije koje se dugo zanemaruju i guraju "pod tepih".

Objasnivši da psihoterapije traju dugo, te kako je riječ o sporom, ali dostižnom procesu, psihoterapeutkinja Drnda je istakla važnost prevencije seksualnog nasilja nad djecom.

"Naučiti dijete da upozna šta je dopušten, a šta nedopušten dodir, naučiti ga da kaže «ne» kada je u pitanju njegovo tijelo važan je dio prevencije", objasnila je psihoterapeutkinja Drnda, ističući da je izgradnja povjerenja ključna u odnosu odraslih i djece.

Kako je objasnila, ohrabriti dijete da dijeli svoje tajne, emocije i iskustva zadatak je svih nas odraslih, bilo da smo roditelji, pedagozi, psiholozi. Napominjući da se u 87% slučajeva radi o poznatim počiniteljima, članovima ili prijateljima porodice, ona je naglasila koliko je važno u ovaj proces uključiti roditelje, rođake, komšije, škole, druge institucije, ali i educirati i stručne osobe kako i na koji način pristupiti djetetu.

Nakon izuzetno uspješne predstave "Kako sam naučila da vozim" koja se također bavi seksualnim zlostavljanjem djece, Selma Spahić je objasnila da ju je posebno privukao pripremi predstave "Sumnja" podatak da se samo 25 posto slučajeva seksualnog nasilja nad djecom od strane klera prijavi nakon 30 godina.

"Teatar može prikazati trodimenzionalnost glavnih aktera jednog ovakvog slučaja, dati nam prikaz i počinitelja i djeteta i sistema koji okružuje to dijete", objasnila je Spahićeva naglašavajući da teatar ima moć vrlo blisko ilustrirati i rasvijetliti pred očima publike ono što smatramo dalekim i da se događa nekome drugom.

Kako je zaključeno, manipulacija i seksualno nasilje nad djecom problem su cijelog društva o kojem je nužno razgovarati više i učiniti sve da se zaštite najranjiviji članovi zajednice – djeca. "Djeca treba da budu spokojna, mi nemamo taj luksuz", replika je iz predstave koja sublimira suštinu ovog problema.

Udruženje "Kontakt" osnovano je sa ciljem da podstiče i istražuje izvedbene umjetnosti. Predstava "Sumnja" prva je predstava nastala u produkciji ovog udruženja, koje će i dalje raditi na sa suočavanjem društva sa problemima koristeći se teatrom kao snažnim sredstvom.