OHR
0

Samo DERK može da vrši funkciju regulatora za Brčko

SRNA
Zgrada OHR-a
Zgrada OHR-a
Supervizor za Brčko disktrikt Raffi Gregorian rekao je da nijedan entitet ne može da ima nikakvu vlast u Distriktu Brčko, koji je pod direktnim suverenitetom države, i da zato samo Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) može da vrši funkciju regulatora za Brčko, saopšteno je danas iz OHR-a.

Gregorian je kritikovao izjavu gradonačelnika Brčko distrikta Dragana Pajića za današnji "EuroBlic" da ne zna da li će Brčko od 1. januara biti snabdjeveno strujom, jer mu je supervizor zabranio da potpiše produženje ugovora sa Elektroprivredom Republike Srpske (RS) zbog nametnutih odluka koje bi trebalo da regulišu ovo pitanje, a koje u RS ne važe, jer nisu objavljene u "Službenom glasniku".

''U Distriktu Brčko poštujemo zakon, i bilo kakav aranžman za snabdjevaje električnom energijom koje nije u okviru zakona ne može se sudski izvršiti. Stabilno snabdjevanje električnom energijom mora se zasnivati na nečemu većem od običnog hira jednog političara, što je bio slučaj posljednjih nekoliko godina i što stranka kojoj gradonačelnik pripada, SNSD, očigledno želi nastaviti", navodi Gregorian .

On ističe da neće dopustiti da se Brčko ucjenjuje na, kako je naveo, tako nedostojan način i dodao da je Distriktu sada dostupno zakonito i količinski odgovarajuće snabdjevaje električnom energijom.

Gregorian , kako je saopšteno, insistira da zvaničnici Brčkog poštuju vladavinu zakona i dodaje da organi vlasti Brčkog trenutno rade na zaključivanju ugovora za pouzdano i sasvim zakonito snabdjevanje električnom energijom za 2010. godinu.

"U Brčkom bi moglo doći do određenog porasta cijena struje ukoliko cijene porastu i u ostatku BiH, ali to djelimično zavisi od toga da li će DERK obaviti svoj zadatak i utvrditi tarife. Sve do sada, predsjedavajući DERK-a, imenovan ispred RS, nezakonito je sprečavao DERK da provede zakon u vezi sa ovim, uprkos tome što je obaviješten o ozbiljnim posljedicama i ličnoj odgovornosti za takvo protivzakonito i protivustavno djelovanje", navodi Gregorian . 

Iz OHR-a navode da su organi vlasti RS odbili da objave odluke visokog predstavnika, kojima je, kako kažu,  obezbijeđena osnova za zakonito i provedivo snabdjevanje Brčkog električnom energijom od strane dobavljača iz oba entiteta, te odluke čija je svrha da se građanima Brčkog omogući promjena entitetskog državljanstva, i da sada "pokušavaju da iskoriste snabdijevanje električnom energijom da bi ucijenili Distrikt i supervizora".	
"Te odluke zakonske su obaveze entiteta, u nekim slučajevima starije od 10 godina, koje proističu iz odluka Arbitražnog vijeća za Brčko, koje je utemeljno u skadu sa Aneksom 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u saopštenju OHR-a.