Raffi Gregorijan
0

"I dalje sporna struja"

FENA
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Politički direktori Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIC) sastat će se naredne sedmice u Sarajevu kako bi razmotrili situaciju u Bosni i Hercegovini.

Najavljujući taj događaj na današnjoj konferenciji za medije u Brčkom, supervizor za Brčko distrikt Raffi Gregorijan je naglasio da je prošlo već pet mjeseci od kada je visoki predstavnik donio odluke s ciljem da se stvore uslovi za okončanje supervizije u Brčko distriktu, postupajući u stvarima u kojima država i entiteti nisu postupali.

"Ti uslovi bili su ili postavljeni prije 11 godina kada je donijeta Konačna odluka, kao što su oni koji se tiču entitetskog državljanstva ili međusobnih potraživanja ili je do njih došlo zbog toga što država i entiteti nisu uzimali u obzir Brčko distrikt i Konačnu odluku kada su postupali u oblasti električne energije ili raspodjele sredstava od sukcesije bivše SFRJ", kazao je Gregorijan.

On je podsjetio da su razgovori sa entitetima o izmirenju međusobnih potraživanja nastavljeni, a da se sa isplatom sredstava od sukcesije koja pripadaju Brčkom počelo prije nekoliko sedmica u skladu sa državnim zakonom.

Ustvrdio je također da su pitanja u vezi s entitetskim državljanstvom i uključivanjem Brčkog u sistem električne energije u BiH i dalje blokirana od vlade u Banja Luci predvođene SNSD-om.

"Nadajući se da bi do napretka moglo doći bar po pitanju Brčkog, u protekla dva mjeseca uz podršku Savjeta za implementaciju mira, bio sam u kontaktu i sastajao sam se sa visokim zvaničnicima SNSD-a i RS kako bismo odgovorili na bilo koja opravdana pitanja ili bojazni koje su imali u vezi sa državljanstvom i električnom energijom i kako bih apelovao na njih da ispoštuju ono što je potrebno te mi na taj način omoguće da obavijestim Arbitražni tribunal da je Konačna odluka ispunjena", kazao je Gregorijan.

On je prošlosedmično usvajanje izmjena Zakona o državljanstvu u Narodnoj skupštini RS, koje je donio visoki predstavnik, čime je stanovnicima Brčkog omogućeno da promijene svoje entitetsko državljanstvo u skladu sa stavom 1 Aneksa Konačne odluke iz 1999. godine, nazvao pozitivnim korakom koji je dao nadu da bi koalicija predvođena SNSD-om mogla da uradi isto i povodom izmjena u vezi sa električnom energijom.

Također je dodao da se iz razloga poznatih samo koaliciji predvođenoj SNSD-om u kojoj su DNS i SP, i dalje odbija dopuštanje Brčkom da bude dio pravnog regulatornog okvira za snabdijevanje električnom energijom, distribuciju i prenos u BiH.

Gregorijan podsjeća da je prije šest godina, kada je BiH radila na ispunjavanju zahtjeva EU kako bi uspostavila tržište eletrične energije na državnom nivou, Brčko bilo izostavljeno. Tokom proteklih šest godina, RS je snabdijevala Brčko električnom energijom zadovoljavajući 100 posto njegovih potreba, ali je takav aranžman u potpunosti bio van zakona i okvira za ostatak zemlje.

Električna energija je isporučivana po osnovu "memoranduma o razumijevanju" koji su se zasnivali na političkoj dobroj volji RS.

"To je značilo da u slučaju bilo kakvog spora sa RS oko cijena snabdijevanja, ništa ne bi moglo da se riješi putem suda. Snabdijevanje Brčkog električnom energijom je bilo predmet političkog hira, a ne zakona", istaknuo je on.

On je najavio da će naložiti preduzimanje nekoliko mjera.

Prvo, Distrikt će iz rezervi obezbijediti potrebna finansijska sredstva kako bi subvencionirao bilo kakvo povećanje cijene koje premašuje uobičajeno, utvrđeno povećanje cijene za 2010. godinu, a prioritet će biti dat socijalno ugroženima.

Također, utvrdit će se bilo kakva građanska i krivična odgovornost Vladimira Dokića, predsjedavajućeg Državne regulatorne komisije za električnu energiju, uključujući moguću odgovornost za finansijsku štetu koju je po Distrikt izazvao svojom opstrukcijom državnog zakona.

Gregorijan je činjenicu da se predsjedavajući državnog nezavisnog regulatora opredijelio da se povinuje političkim nalozima nazvao ne samo sramnom, već da predstavlja odgovornost za nepoštovanje važećih zakona.

Kao treće, Gregorijan je najavio da će biti izvršena revizija cijena električne energije koju je EPRS isporučila Brčkom za posljednjih pet godina kako bi se utvrdio iznos koji bi Distrikt Brčko platio da je bio tretiran kao tarifni potrošač.

Istaknuo je da će, kada činjenice budu jasno utvrđene, razmotriti sve opcije u vezi s tim da Distrikt Brčko ponovo bude finansijski cjelovit, tako da će sva finansijska sredstva potrebna da se plati povećanje koje premašuje uobičajeno povećanje cijene u rezerve Distrikta nadoknaditi oni koji su odgovorni za dodatne troškove.

On je ocijenio da RS ima poseban interes da opstruiše integrisanje Brčkog ne samo u sistem snabdijevanja električnom energijom, već i u sistem prenosa električne energije i gasa.

"Iskustvo Brčkog sa preplaćivanjem električne energije zbog toga što je isljučeno iz pravnog okvira služi kao jasno upozorenje u pogledu izgradnje bilo kakvog gasovoda kroz Distrikt Brčko bez potrebne koordinacije. Nepostojanje odgovarajućeg pravnog okvira u sektoru gasa zloupotrebljava se na štetu svih građana, uključujući i one koji žive u Distriktu Brčko", istaknuo je Gregorijan.