{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko pozdravio odluku NSRS-a

F
11.2.2010. u 15:07
0
24
Inzko pozdravio odluku NSRS-a
0
Inzko pozdravio odluku NSRS-a
Valentin Inzko
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko pozdravio je činjenicu da je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila izmjene i dopune Zakona o državljanstvu RS-a.
Usvajanje ovih izmjena, ako ih potvrdi i Vijeće naroda RS-a, značit će da RS postupa u skladu s Odlukom visokog predstavnika od 18. septembra 2009., a kojom je ispunjen zahtjev iz Konačne arbitražne odluke za Brčko iz 1999. i kojom se štite prava stanovnika Brčko Distrikta na entitetsko državljanstvo.

Nakon što entiteti nisu ispunili svoje obaveze prema stanovnicima Brčkog, u smislu njihovih prava da izaberu ili promijene entitetsko državljanstvo ni nakon više od 10 godina od kada je to naredio Arbitražni tribunal za Brčko, visoki predstavnik je u septembru prošle godine stavio na snagu ovaj zakon.

U srijedu, skoro 11 godina nakon što je Arbitražni tribunal za Brčko naredio RS-u i FBiH da ispoštuju njegovu odluku, NSRS je konačno ispunila svoju obavezu u skladu s odredbama Aneksa Konačne arbitražne odluke kojom se građanima Brčko Distrikta daje pravo da izaberu ili promijene svoje entitetsko državljanstvo.

Inzko je izjavio da vlasti RS-a moraju nastaviti dalje ovim konstruktivnim kursom i tako što će omogućiti integraciju Brčkog u pravni okvir BiH za oblast električne energije te napraviti pomake u rješavanju pitanja međusobnih dugovanja sa Distriktom.

Na svojim sjednicama održanim u martu, junu i novembru prošle godine Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je apelirao na RS da preduzme korake koji će pomoći da se osigura puna integracija Brčkog u sistem snabdijevanja električnom energijom u BiH.

Supervizor za Distrikt Brčko Raffi Gregorian nekoliko puta se sastao sa zvaničnicima RS-a kako bi ih ubijedio da riješe ovo pitanje i stvore uslove za okončanje supervizije.

Ove sedmice su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira pismeno apelirali na Igora Radojičića da iskoristi priliku i učini ono što vlasti predvođene SNSD-om tvrde da žele: da okončaju superviziju u Distriktu Brčko.

- Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o električnoj energiji RS-a ili objavljivanje odgovarajuće odluke visokog predstavnika stvorilo bi uslove za okončanje supervizije u Distriktu Brčko, postavljajući snabdijevanje Distrikta Brčko električnom energijom na jasnu pravnu osnovu i deblokirajući Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju kako bi mogla pomoći u utvrđivanju tarifnih stopa za Brčko.

To bi značilo da je ispunjen važan cilj programa "pet plus dva" koji je potreban za zatvaranje OHR-a i za tranziciju u osnaženo prisustvo Evropske unije, kazao je danas Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: