BiH
1.3k

"Samo da rata ne bude" ispred spomenika ubijenoj djeci Sarajeva

Klix.ba/FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Pored Spomen obilježja ubijenoj djeci Sarajeva u Velikom parku danas je obilježen Dan pobjede nad fašizmom i dan sjećanja na ubijenu djecu, a na manifestaciji "Djeci Sarajeva" mališani su izveli i pjesmu "Samo da rata ne bude".

Brojne delegacije svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, Grada Sarajeva, sarajevskih općina te predstavnici brojnih udruženja i građani položili su danas cvijeće na Spomen obilježju.

Kao i ranijih godina prisutni su se prisjetili 1.600 djece koja su poginula tokom opsade Sarajeva.

Poslana je poruka mira, a naglašeno je da nove generacije moraju odrastali u zajedništvu, ljubavi i poštovanju prema svim nacijama.

Događaj je organiziralo Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, a predsjednik tog udruženja Fikret Grabovica je kazao da se zlo nikad i nigdje ne smije ponoviti.

"Mladi ne smiju zaboraviti ovo zlo, ali ne da bi mrzili i da bi se svetili nego da bi svoj život učinili ljepšim, sigurnijim, kako svoj tako i život budućih generacija", rekao je Grabovica.

Također, upućena je poruka i pravosudnim organima da konačno hapse i procesuiraju ubice djece Sarajeva.

Grabovica je najavio da će Udruženje nastaviti slijediti praksu organiziranja događaja radi sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva, ali je najavio i da će nastojati da se narednih godina okupi što veći broj ljudi.

"Treba se okupiti gotovo čitav grad, jer ubijena djeca to zaslužuju", dodao je.

Manifestacija pod nazivom "Djeci Sarajeva" organizirana je povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, ali je održana danas jer je 9. subota.