BiH
0

Samo 300.000 KM za Trebevićku žičaru

Sarajevo-x.com
Gradska uprava za obnovu Trebevićke žičare u nacrtu budžeta za sljedeću godinu izdvojila je 300.000 KM, a finansijska podrška Vlade Kantona Sarajevo u ovom trenutku je neizvjesna, do izbora novog mandatara.

Prema idejnom projektu kojeg je izradila firma Geodet, obnova će koštati oko 17 miliona KM, što premašuje finansijske mogućnost Grada. Pomoćnik gradonačelnice za lokalno poslovanje i razvoj grada Sahrudin Sarajčić naglašava da je potrebna bolja koordiniranost svih nivoa vlasti, jer se radi o kapitalnom projektu koji će koristiti svim građani Sarajeva.

Uprkos dobroj volji, Vlada KS do sad nije izdvojila nikakva sredstva, a postoji zakonska mogućnost da to naknadno uradi rebalansom budžeta. Inicijalna sredstva od 300.000 KM iskoristit ćemo za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i početak građevinskih radova. Očekujemo da će Kanton Sarajevo, koji ima daleko veći budžet od Grada, uključiti se u obnovu žičare, imajući na umu da će ovaj projekat dovesti do zapošljavanja ljudi i poboljšanju turističke ponude grada, kazao je za naš portal Sarajčić.

Idejni projekat predviđa da polazna i završna stanica žičare ostanu na istom mjestu. Žičara će ići postojećom trasom, a kabine će biti stakleno-aluminijske s osam sjedišta. Kapacitet je 1.000 putnika na sat. Završna stanica imat će kafe, prodavnicu i garažni objekat, a tu će biti postavljeni i dvogledi s kojima će posjetioci moći gledati panoramu grada.