BiH
3

Samo 20-ak građana na protestu podrške roditeljima i djeci iz Konjević Polja

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Mirni protest građana Sarajeva "Svi pred OHR", u znak podrške roditeljima i djeci iz Konjević Polja koji sedmicama borave u šatorima ispred zgrade OHR-a, održan je uz prisustvo tek dvadesetak osoba.

Tarik Dautović iz neformalne grupe građana i jedan od organizatora kazao je da je sve krenulo putem grupe osnovane na društvenoj mreži Facebook prije tri dana.

“Do sada nam se putem društvene mreže odazvalo 50 ljudi”, kazao je Dautović.

Prema njegovim riječima, oni su došli pred OHR kako bi izrazili podršku roditeljima i djeci iz Konjević Polja al i da osude, kako su kazali, aparthejdski režim Republike Srpske (RS) kao i diskriminaciju i segregaciju koju sprovode nad nevinom bošnjačkom djecom.

“Ovdje smo da osudimo i OHR koji, kao što je 1992. i 1995. godine licemjerno posmatrao, odnosno kako je međunarodna zajednica posmatrala, ubijanje Bošnjaka, tako i danas u liku OHR-a posmatraju patnje ove nevine djece i Bošnjaka u RS-u koji su dnevno izloženi diskriminaciji, te kojima se uskraćuju osnovna dječija i ljudska prava, odnosno pravo na obrazovanje”, poručio je Dautović.

Dok su građani Sarajeva prolazili pored šatorskog naselja roditelja i djece iz Konjević Polja, Mirsad Bajramović i još nekoliko građana iz Zenice, tačnije aktivista Udruženja “Solidarnost” iz Bihaća sa sjedištem u Zenici, došli su da pruže podršku.

“Bilo bi zaista krajnje nehumano ne odazvati se ovakvom pozivu. Povodom njihove situacije, malo ko se danas oglasio”, kazao je Bajramović i dodao da je “nevjerovatno da se među onima koji nijemo prate ovu situaciju nalazi i OHR”.

Djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući nastavu po programu nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

Roditelji i djeca se već više od mjesec dana nalaze u šatorima ispred OHR-a.