Sedmica dojenja
277

Samo 18,5 posto majki u BiH doji djecu prvih šest mjeseci

Piše: E. M.
Detalj sa predavanja (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica povodom obilježavanja Svjetske sedmice dojenja sinoć je u Hotelu Zenica organizovao predavanje o značaju dojenja pod nazivom "Hvala mama", na kojem su gosti predavači bili koordinator projekta "Bolnica-prijatelj beba" dr. Jasmin Hodžić te internacionalno certificirana savjetnica za dojenje i laktaciju, babica, diplomirana medicinska sestra Adisa Hotić.

Predavanju je prisustvovao veliki broj majki koje su zajedno s bebama slušale savjete stručnjaka s akcentom na tome da je dojenje neizostavno u prvih šest mjeseci života djeteta.

U razgovoru za Klix.ba koordinatorica centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti zdravlja zeničkog instituta Elma Kuduzović je kazala kako je dojenje potrebno kako bi se dijete optimalno razvilo.

"Dojenje predstavlja hranjenje isključivo majčinim mijekom u prvih šest mjeseci kako bi se stvorili optimalni uvjeti za rast i razvoj djeteta, a nakon toga s ciljem zadovoljavanja nutritivnih potreba uz dojenje ide uključivanje dohrane sve do druge godine života, a po potrebi i duže. Institut kontinuirano kroz razne aktivnosti promoviše značaj dojenja, a cilj nam je vratiti pozitivan društveni status dojenju, povećati stopu dojenja i ukupno trajanje. Veliki broj trudnica i majki je došao na predavanje, što kazuje da je bilo potrebe za ovim vidom pružanja pomoći majkama", kazala je Kuduzović.

Ističe kako prije osuđivanja u društvu majkama treba pružiti sve potrebne informacije, osigurati savjetovališta, stručnu pomoć prilikom javljanja problema te objasniti rizike nedojenja.

"Utjecaj društva je veliki, mnogi su savjeti kontraproduktivni u prvim mjesecima. Dojenje nije odgovornost samo majke, već čitave porodice, zajednice i sistema", dodala je Kuduzović.

Koordinator projekta "Bolnica-prijatelj beba" Jasmin Hodžić je u svom obraćanju majkama i trudnicama istakao kako je dojenje prva vakcina koju svako novorođenče prima.

"U majčinom mlijeku se nalaze tvari kojih nema u zamjenskom mlijeku i bez obzira na sve tehnologije ne može se napraviti. Brojni vitamini i imunoglobulini štite dijete u prvim godinama života od raznih virusa i bakterija, smanjuju mogućnost nastajanja alergijskih bolesti u odnosu na djecu koja su hranjena zamjenskim mlijekom, a nedavno je i naučno dokazano da djeca koja doje imaju veći koeficijent inteligencije", izjavio je Hodžić.

Poražavajuća je statistika da samo 18,5 posto majki u Bosni i Hercegovini doji djecu u prvih šest mjeseci.

"Najvažnije je da majke njihova najbliža sredina ohrabri i pruži im podršku. Dešava se da mame, svekrve i drugi dosta utječu na to, jer su u tim danima najviše s majkom. Obeshrabruju ih, govore da im nije kvalitetno mlijeko i slično, a to je posljednje što treba u tom periodu", kazao je Hodžić.

U Kantonalnoj bolnici Zenica postoji i info linija za pomoć trudnicama i majkama, a Hodžić je istakao da je rijetko ko zatražio pomoć preko tog broja. Majke pomoć traže na internetu i forumima, a Hodžić je istakao kako je pomoć stručnjaka i njegov savjet najbitniji u tom periodu.

Nakon predavanja učesnicama su podijeljeni prigodni pokloni koje su omogućili Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i zenička apoteka "Zdravlje".