30 hospitaliziranih
0

Samo 16 novozaraženih u RS-u, masovna testiranja radnika u bolnicama, domovima za stare i vrtićima

R. D.
Foto: Ministarstvo zdravlja RS
Foto: Ministarstvo zdravlja RS
U posljednja 24 sata testiranja Instituta za javno zdravstvo RS-a i UKC-a u Banjoj Luci otkrila su koronavirus kod 16 novih pacijenata.

Ove informacije saopćio je na redovnoj konferenciji za medije ministar zdravlja ovog entiteta Alen Šeranić, koji je kazao kako su jučer testirana 333 uzorka.

"Od 16 pozitivnih 10 je žena, a 6 muškaraca. Devet je iz Banje Luke, dvoje iz Gradiške i Gacka, a po jedno iz Dervente, Kotor Varoši i Prijedora. Jedna osoba od tih 16 je hospitalizirana u UKC-u Banja Luka", kazao je on.

Ministar je iznio i podatke o testiranjima zdravstvenih radnika, kazavši da je u posljednja 24 sata pozitivan jedan uposlenik iz zdravstvenog sektora.

"Od 10. aprila je testirano oko 1.500 zdravstvenih radnika, a kod 28 doktora i 61 medicinske sestre pronađen je virus. U tom periodu testirano je i oko 700 osoba iz domova za starije osobe, a virus je potvrđen kod 40 korisnika i 13 radnika", izjavio je Šeranić.

Pokretanje aktivnosti u institucijama predškolskog obrazovanja u ovom entitetu dovelo je do, kako je Šeranić kazao, "skrininga teta iz vrtića" te je jedna u Bijeljini bila pozitivna, a vrtić u kojem ona radi je zatvoren te se provode dalje mjere. Pozitivna je bila i jedna teta iz vrtića u kojem rad još nije bio pokrenut.

U Republici Srpskoj dosad su se oporavile 543 osobe, a izvršeno je više od 20.333 testiranja. Trideset pacijenata je hospitalizirano.

Broj zaraženih po gradovima i općinama u BiH: Banja Luka - 549 Maglaj - 143 Čitluk - 96 Mostar - 93 Sarajevo - 78 Laktaši - 74 Široki Brijeg - 60 Bosanska Gradiška - 54

Tuzla - 48 Doboj - 47 više na mapi...