Saznaje Klix.ba
155

Samit u Poljskoj na rubu incidenta: Šarović i Ljajić žustro o kosovskim taksama

A.D.
Šarović i Ljajić
Šarović i Ljajić
Na sastanku ministara ekonomije, koji se jučer u Poljskoj održao u okviru Samita Zapadnog Balkana, u popodnevnim satima je umalo došlo do incidenta zbog veoma žustre rasprave o kosovskim taksama, saznaje Klix.ba.

Naime, na sastanku kojem su osim brojnih ministara iz BiH, Srbije, Kosova, Albanije i Makedonije prisustvovali i generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson te evropska komesarka za transport Violeta Bulc, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić poveli su žestoku raspravu o uvođenju kosovskih taksi na proizvode iz BiH i Srbije, koja je umalo eskalirala.

Saznajemo da je ministar Šarović u više navrata zatražio jači angažman i uključivanje Evropske komsije u rješavanje ovog problema te je najavio da će ovako CEFTA doživjeti potpuni krah.

Tražio je da se uspostavi mehanizam za rješavanje ovakvih i sličnih sporova unutar CEFTA-e inače ćemo, kako je rekao, doživjeti potpuni raspad CEFTA-e.

U istom tonu, upravo zbog prisustva kosovskih predstavnika, unakrsno sa Šarovićem, s povišenim tonom govorio je i srbijanski ministar Ljajić. Ljajić je rekao i da će Samit Zapadnog Balkana postati besmislen ukoliko se ne budu rješavali problemi unutar CEFTA-e.

"Cijeli sastanak ministara na kojem je, inače, u mirnom tonu, razgovarano o pravcima jačanja ekonomske saradnje protekao je na rubu incidenta, i to zbog ovakve vrste diskusije", kazali su nam naši izvori.

Inače, riječ je o samitu na visokom nivou kao dijelu Berlinskog procesa čiji je cilj jačanje regionalne ekonomske saradnje i postavljanje temelja za održivi rast.

Šarović je tokom panela o globalnim tržištima i mogućnostima za trgovinu i investicije jučer naglasio da BiH ni izdaleka nije iscrpila mogućnosti koje joj Inicijativa za zapadni Balkan pruža.