Udružena ljevica
37

Samit socijaldemokrata regije u Sarajevu: Građanin mora biti stub našeg društva

Piše: Se. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Socijaldemokratska partija BiH u saradnji s Partijom evropskih socijaldemokrata je danas u Sarajevu bila domaćin samitu socijaldemokratskih stranaka iz regije na kojem su učestvovali lideri svih ljevičarskih stranaka iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, a s ciljem podrške socijaldemokratskoj stranci pred izbore sljedeće godine.

"Borba socijaldemokrata nije laka, jer postoje jake konzervativne snage koje stvaraju podjele i strah među ljudima samo zbog toga da bi se zadržali na vlasti i ostvarili ekonomske i političke ciljeve", rekao je predsjednik Partije evropskih socijalista Sergei Stanishev.

On je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje SDP-a i DF-a jer smatra da je saradnja svih ljevičarskih snaga ključna. Istakao je kako socijaldemokrati EU žele donijeti snažnu i opipljivu perspektivu EU u regiji te rekao da je u svakoj državi regije potrebno napraviti napredak i provesti reforme.

"Želimo pokazati da se može sarađivati na osnovama jednakosti i dogovarati se čak i oko stvari u kojima nemamo isto mišljenje. SDP radi posao koji nije nimalo lagan, puno je lakše dijeliti i suprotstavljati se. Nama je cilj da pokažemo da se u BiH može zajedno živjeti i da se može sarađivati. Dobili smo podršku od naših drugova i mi njima dajemo podršku", rekao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev je rekao kako su promjene zdrave te da ih može donijeti jedino socijaldemokratija.

"Siromaštvo i odlazak ljudi su prisutni na Balkanu, gubimo ono što je najvrednije i zato građanin mora biti stub našeg sistema", rekao je lider socijaldemokratske partije CG Ranko Krivokapić

Dragan Šutanovac iz Demokratske stranke Srbije je rekao kako su pomirenje i solidarnost u osnovi socijaldemokratske politike te da su region dosad vodili neiskreni evropejci.

Andrija Pejović iz Demokratske partije Crne Gore je rekao kako BiH može računati na pomoć Crne Gore, posebno kad su u pitanju procesi integracije i približavanja EU.

Na samitu je danas naglašeno kako je svaka politika koja naglašava različitosti u suprotnosti s politikom socijaldemokrata.