Usvajanje Deklaracije
9

Samit Procesa saradnje Jugoistočne Evrope nastavlja se danas na Jahorini

Dž. L.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Sastanak šefova diplomatije zemalja članica Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) nastavit će se danas u Sarajevu pod motom "Bolja povezanost za bolji život".
Predsjednici, šefovi i izaslanici vlada zemalja Jugoistočne Evrope danas će boraviti na Jahorini, a okupljenima bi se trebali obratiti predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a potom bi trebalo uslijediti usvajanje Deklaracije samita.

Podsjećamo, na jučerašnjem sastanku ministri vanjskih poslova zemalja Jugoistiočne Evrope prihvatili su tekst Deklaracije procesa saradnje na samitu koji je počeo u Sarajevu bez predstavnika Kosova i Albanije.

Ovim dvodnevnim samitom završava se predsjedavanje Bosne i Hercegovine ovom regionalnom inicijativom. Tokom jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om BiH je organizirala veliki broj događaja u cilju davanja dodatnog podstreka saradnji u jugoistočnoj Evropi, kao i daljnjeg približavanja regije Evropskoj uniji.

Domaćin sastanka je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, a učestvuju ministri vanjskih poslova Srbije, Turske i Bugarske Ivica Dačić, Mevlut Cavusoglu i Ekatarina Zaharieva, kao i predstavnici Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije i Slovenije.

Prilikom jučerašnjeg otvaranja samita Crnadak je skrenuo pažnju na značaj jugoistočne Evrope kao raskrsnice različitih kultura, tradicija, ali i kao regije koja spaja dva kontinenta. Naglasio je značaj povezanosti među zemljama regije, ne samo u infrastrukturnom smislu, već i u pogledu digitalne, privredne, kulturne povezanosti, kao i povezanosti među mladima.

Crnadak je posebno istakao neophodnost brže integracije regije u Evropsku uniju kazavši kako je to u koristi cijelog evropskog kontinenta.