BiH
19

Samit premijera Zapadnog Balkana održava se danas u Sarajevu

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Samit premijera Zapadnog Balkana održava se danas u Sarajevu, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić bit će domaćin skupa.

Cilj sastanka je približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i razgovor o regionalnim projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, te saradnje u oblastima mladih i obrazovanja.

U Sarajevo su doputovali premijeri Republike Srbije, Crne Gore, Albanije i Kosova.

Sastanku će prisustovati i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i predstavnik vlade Republike Italije, zemlje domaćina samita Zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu u julu, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je ranije rekao da će svi premijeri doći među prijatelje i u zemlju koja će ih dočekati na profesionalnom, dobrosusjedskom i domaćinskom nivou.

Naglasio je da će u fokusu razgovora biti regionalni projekti i povezivanje u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, te sadržajnijoj ekonomskoj razmjeni, jer je put ka EU zajednički cilj.

"Sve to vodi ka relaksaciji odnosa u regionu, a mir i stabilnost su nam najvažniji prioriteti tako da ćemo zajedno s predstavnicima EU raditi na jačanju regulatornog okvira i formiranja jedinstvenog tržišta na zapadnom Balkanu da bismo imali bolji ambijent i kapacitete za privlačenje stranih investicija", naglasio je Zvizdić.

Dodao je da će pokušati formirati zajedničke institucije i unije da bi unaprijedili trgovinsku razmjenu u regionu, te predložiti konkretne infrastrukturne projekte koji bi na samitu u Italiji trebali dobiti i konačnu potvrdu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić jučer je doputovao u Sarajevo direktno iz Berlina, gdje se sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Jučer je u Sarajevo doputovao i premijer Kosova Isa Mustafa. On je na aerodrom sletio u 12 i 45 sati avionom iz Ljubljane, a u večernjim satima je stigao i premijer Albanije Edi Rama.